Att utmana sig eller inte?

Snart nytt år och det brukar betyda läsutmaningar. 2014 har varit ett synnerligen segt läsår, vilket jag beklagat mig över ett antal gånger, men jag hoppas att 2015 ska bli bättre. Våren ser dock trög ut läsmässigt, men intensivt på andra plan, så det kan mycket väl bli fortsatt korta läslistor. Målet är att återigen nå 150 lästa böcker, något jag missade ganska rejält i år.

Kanske klickar jag in mina 150 böcker i Goodreads Reading Challenge, kanske inte. Grejen är den att jag glömmer att lägga in mina böcker där, inte att jag egentligen stressas av utmaningar. Jessica Pryde skriver på Bookriot om att hon inte tänker utmana sig att läsa ett visst antal böcker, då hon märkt att det blir alldeles för mycket press. Hon beskriver hur hon läser medan hon äter middag, vilket förvisso låter trevligt och normalt i mina öron, men att hon gör det av press. Det är självklart inte bra. Själv mår jag bäst om jag får läsa så mycket jag vill, när jag vill, var jag vill och ett sådant 2015 hoppas jag på. Min realtion till läsutmaningar är mer som Jamie Herndon beskriver, också på Bookriot, att det blir en morot snarare än en piska. Därmed inte sagt att piskan inte kan behövas ibland.

Jag håller på att fila på passande läsutmaningar 2015. Att jag totalt sumpade de jag satt upp 2014 bryr jag mig inte nämnvärt om. Utmaningarna funkar främst som listor att återvända till för inspiration, men om jag inte hinner läsa så mycket som jag vil glöms måste- och bordeböckerna bort. Däremot är det trevligt att då och då ta sig utanför bekvämlighetszonen och upptäcka nya författare och nya världar. Det är också kul att faktiskt få tummen ur att läsa den där klassikern som stått på läslistan länge.

Om några dagar presenterar jag mina läslistor. Troligen blir de ganska lika de jag haft för 2014, med någon modifikation.

Vad har du för läsplaner för 2015? Brukar du hänga på läsutmaningar, eller läser du bara det du känner för?

 

Photo by patricia serna on Unsplash

8 reaktioner på ”Att utmana sig eller inte?”

  1. Funderar också på nya utmaningar för 2015. Tycker inte att det är hela världen att man sedan inte uppfyller dem alla gånger, det viktiga är ju att det är roligt att läsa 🙂

    1. Precis! Jag älskar att göra utmaningar och listor, men sedan är det inte alls säkert att jag läser just så. De finns där för inspiration.

  2. Jag kör nog på samma mål som i år 50st, förra året nådde jag det inte och i år slog jag det. Det är ett antal som känns lagom stressande. Kommer också att ha en stressig vår.

    1. Jag satsar på mycket läsning från sommaren och framåt. Hoppas ändå hitta nog med energi för att välja böcker framför tv-serier även i vår.

  3. Jag deltar sällan i utmaningar eftersom jag vill läsa det jag har lust till för stunden. Blir en aning pressad av utmaningar, trots att det ju egentligen inte borde vara så. Jag brukar ha som ett eget mål att läsa mer världslitteratur. I år har det varit dåligt med det känns det som, men jag kan ju bättra mig nästa år. 🙂

    1. Jag blir pressad om jag tänker att jag måste läsa, men oftast ser jag det bara som en påminnelse om att t.ex. läsa böcker från andra länder än de jag brukar.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: