Alternativet

alternativet

Karolina Bångs Alternativet är en frispråkig och rolig grafisk roman, men som vanligt när det gäller genren finns en mycket allvarlig underton. Det handlar om alternativet till självhjälpsböcker, till heteronormen och till många andra regler som finns i samhället, uttalade eller oskrivna. När är det till exempel läge att prutta? Något grabbarna O tyckte var vansinnigt underhållande. Jag passade också på att diskutera heteronormen med dem och självklarheten i att alla inte är en del av dem. ”Vi veeeet mamma”, var reaktionen och jag hoppas att de fortsätter ha ett så okomplicerat förhållande till rätt och fel utifrån det system vi alla försöker passa in i.

Bång gör egna alternativ till böcker som går ut på att kvinnor ska finna den perfekta mannen, för ja, det handlar om just det trots att författarna möjligen byter kön någon gång och låter en man söka efter en kvinna, men att någon skulle vara homo, bi, trans eller queer är självklart otänkbart.

Jag har aldrig läst något av Karolina Bång tidigare, men jag gillar det jag läser. Texten är viktig, tonen personlig och illustrationerna är varierade. Jag tycker om de gammaldags bokmärkena som ibland fungerar som delar av illustrationerna. Jag tycker också om tuschpennorna som används när hon textar, riktig nostalgi. Och så ibland är bilderna porträttlika och den illustrerade Bång går i dialog med den illustrerade författaren. Det handlar då till exempel om syskon och platsen i syskonskaran. Alternativet är helt klart en intressant bok, som är såväl underhållande som tänkvärd.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: