Två lättlästa

S_Vildf__gel_52ac52c82b671S_Utsl__ngd_52ac4fa6ea1ab

Argasso bokförlag har specialiserat sig på att ge ut lättlästa böcker, ofta översatta från engelskan. Böckerna är inte förenklade versioner av andra böcker, utan skrivna direkt för läsare som behöver mer läsvänliga historier. Jag har främst använt de engelska originalböckerna i min undervisning, men för elever som tycker att det är jobbigt att läsa är de svenska översättningarna bra.

Jane Eagland har skrivit Vildfågel (Wild song) som handlar om Anna, som levt hela sitt liv på en isolerad ö tillsammans med sin pappa och några få tjänare. En dag spolas en ung pojke upp på standen och hans närvaro gör att Anna börjar ifrågasätta sitt liv. Det är inte en i första hand romantisk bok, även om sådana ingredienser finns, utan en bok om att välja sitt liv och veta vem man kan lita på. Historien är ganska fin, men lämnar lite för många lösa trådar och frågetecken. Det är en konst att skriva lättläst och kortfattat och ändå skapa en spännande historia.
Lite stör jag mig också på att miljön är gammal, men språket modernt. Inte så att det är fyllt av slanguttryck, men en viss anakronism finns. Kanske för att målgruppen inte klarar av ett för komplicerat eller gammaldags språk. Vildfågel är en helt okej bok, men långt ifrån Argassos bästa. Samtidigt är det rätt skönt att läsa en lättläst bok som inte bara handlar om social misär och våld. Jag gillar sagodragen i boken, men skulle önska att den berättade lite mer för att bli trovärdig. Jag har dock några elever som jag tror skulle kunna gilla. Jag är trots allt inte målgruppen.

Utslängd av L.A Weatherly fungerar mycket bättre. Det är mer av en ögonblicksbok med få händelser och få personer, vilket gör att handlingen blir logisk och lätt att hänga med i. I original heter boken Wasted och syftar då på att huvudpersonens mamma dricker för mycket, eller kanske att hennes son inte är speciellt mycket värd.

Luke har helt klart problematiska hemförhållanden och en dag slänger hans mamma Polly ut honom. Hon är galet full, skadar sin son med en flaska och ber honom helt enkelt att dra. Vi får följa honom på gatan under några dagar och det är ingen kul tillvaro.

Enda invändningen jag har till den här boken är att den känns väldigt riktad till “killar på glid”och att den är ganska stereotyp, vilket många av lättlästa böcker på marknaden är. Jag tror dock att Utslängd skulle kunna uppskattas av killar i sexan eller sjuan, kanske även något äldre, som tycker att det är riktigt trögt att komma igenom en bok alls.

Tyvärr är det ofta så att lättlästa böcker inte bara har ett enkelt språk, utan också ett ganska stereotypt innehåll. Jag efterlyser fler lättlästa böcker som ifrågasätter normer lite mer.

1 reaktion på ”Två lättlästa”

  1. Hej! Jag undrar bara hur du väljer vilka böcker du ska läsa? Väldigt bra blogg för oss bokälsare! Tack! 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: