En fin bok om kärlek

29689747_O_3

Ett gulligt rosa omslag döljer ett inte alls lika rosa innehåll. Visserligen är det rätt så rosa och fluffigt till att börja med när huvudpersonen träffar sin första stora kärlek, men det finns en hel del svärta också. Som det brukar vara när det kommer till kärlek.

Det handlar om dig är Sandra Beijers debutroman och det är också det första jag läser av henne, trots att hennes blogg är känd har jag faktiskt aldrig läst den. Vid första anblick blir jag inte ens nyfiken på den, trots att jag verkligen tyckte om hennes bok. Mest tycker jag om språket och det direkta tilltalet. Huvudepersonen skriver till sin kärlek, i du-form, och titeln är därför väldigt passande. Hon berättar allt hon gjort, tänkt och känt, försöker förklara varför det blev som det blev, men mest försäkra sin kärlek om att han är just det trots allt.

Huvudpersonen är femton år, sju månader och tre dagar första gången hon träffar bokens du på en fest hemma hos någon som heter Erik. Kärleken sitter framför ett svart piano och har konkav bröstkorg. Snart får hon höra att han pratar ryska.

En månad senare ses de igen vid samma piano. Hon tycker inte att han är vackrast i rummet, men hon kan redogöra för en mängd detaljer gällande hans utseende. Hon minns också känslan av de första kyssarna. De chattar dagen därpå, ses några gånger och en kärlekshistoria tar sin början. En kärlekshistoria med förhinder. Han är flyktig, försvinner ibland, låter en blond flicka ha huvudet i hans knä och verkar vilja göra huvudpersonen osäker. Eller så tänker han bara inte på hur hon känner.

Det handlar om dig är en av de finaste böcker om kärlek jag läst på mycket länge. Jag läste den snabbt, för trots sin stillsamhet är det här en bok som kräver snabb läsning. Ingenting att dra ut på, eller konsumera i små portioner. Allt ska ner i en enda jättetugga. Risken är annars att det känns som en allt för långsam bok och det är synd om någon skulle tröttna mitt i.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: