Bokgeografi Danmark

frimärke2

Efter att ha läst två danska böcker de senaste veckorna och dessutom sett den fantastiska musikfesten från den danska huvudstaden i lördags, känns det naturligt att dra just till Danmark idag.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Danmark eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Jag läste nyss En av oss sover av Josefine Klougart och den tyckte jag väl inte så där väldans mycket om. Under påsken läste jag också Kvinnan i rummet av Jussi Adler-Olsen och det var en helt okej deckare. Kommer säkert att läsa fler i serien.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Danmark. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Inger Christensen är en fantastisk poet, som ofta nämndes i nobelprisspekulationer, men som aldrig hann få priset. Det blir ju så rätt ofta att de stora hinner dö, eller i alla fall bli allt för gamla, innan Akademien lyckas prisa dem. Tänk bara på Munro, som inte ens orkade resa till Stockholm. Nobelpris eller ej, jag tycker definitivt att ni ska läsa något av Christensen. Alfabet är till exempel briljant.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Danmark, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag är väldigt nyfiken på Yahya Hassans diktsamling som bär hans namn. Som vanligt älskar jag lyrik i teorin, men kommer mig sällan för att läsa längre. Lyrik kräver en utvilad hjärna.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Danmark.

Nu har jag visserligen tappat bort danska serier och missat Bron, men det finns en massa andra danska tv-serier att uppmärksamma. Klassikern Matador var till exempel fantastisk och jag tyckte mycket om fina relationsdramat Nikolaj och Julie. Krönikan var ganska långsam, men trevlig medan Anna Pihl innehöll bra mycket mer action.

Vad skulle du vilja berätta om dansk kultur?

15 reaktioner på ”Bokgeografi Danmark”

  1. Vilken alldeles underbart härlig och ambitiös blogg du har 🙂 Har precis startat en liten bokblogg själv och är nu ute efter att hitta likasinnade själar att följa och dela åsikter med 🙂

    Försökte lägga till dig på bloglovin men funkade inte när jag tryckte på knappen längre ner i din ”menysida”, får göra det manuellt 😉

    1. Tack för de fina orden och lycka till med bokbloggandet, det brukar bli lättare att ta ut svängarna efter ett tag. Mina första inlägg var mycket, mycket trevande.

  2. Adler-Olsen är en stor favorit och hans böcker blir bara bättre och bättre. Hoppas han släpper något nytt snart.

  3. För väldigt länge sedan läste jag en dansk bok som jag tyckte mycket om: Helene av Herdis Møllehave. Något mer närliggande i tiden plöjde jag med stor njutning många av Hanne-Vibeke Holsts böcker: böckerna om Therese, Min mosters migrän och Kronprinsessan. Sedan blev böckerna mindre fokuserade på kvinnolivet och mer på politiska spel, och där försvann mitt intresse delvis. Danskorna verkar bra på kvinnoskildringar, kanske även genom Susanne Brøgger som jag inte läst något av ännu.
    Börjar bli dags att läsa något danskt snart, men nu ska jag titta på den underbara 100% bonde på tv.

  4. Jag har precis läst Alfabet till min litteraturkurs och tyckte att den var helt fantastisk! Och nu, sent omsider, har också jag fått ihop en text om danska böcker!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: