Om en mycket ovanlig nanny

9789187033049

Vi läste Samuels sälllsamma kalender, Ylva Karlssons andra bok om bröderna Ossian och Samuel först, dessutom efter jul trots att den är en sorts julkalender, men det gjorde abslut ingenting. Eftersom både jag och grabbarna O absolut älskade Samuels sälllsamma kalender var vi självklart tvungna att läsa Ossians ovanliga nanny för att få veta hur pojkarna träffade Petronella, hur de började på den fantastiska simskolan och hur Ossian fick hallonfågeln.

Ossian och Samuel har föräldrar som jobbar väldigt mycket. De har barnflickor som inte är direkt snälla, men när nannyn Petronella börjar jobba hos dem blir allt så mycket bättre. Petronella kan få regnet att försvinna och bjuder på fika på en solig balkong, trots att det regnar på andra sidan huset. Hon har också vänner som har en fantastisk antikvitetsaffär och vet vägen till en riktigt annorlunda simskola, där en sjöjungfru är simlärare.

Fantasin sprudlar och det är lätt att dras med i denna fantastiska historia. Läsningen föder frågor om fantasi och verklighet och om hur föräldrar och barn ska kunna komma överens bättre. Vi pratade om hur mycket en mamma och en pappa egentligen får jobba och hur mycket barn kan få bestämma. Dessutom pratade vi en del om vuxenvärlden och hur tråkigt det måste vara att vara vuxen om man helt tappar sin fantasi. Där har de en poäng de goda brorsorna O.

Som vuxen kan jag dock irritera mig på att Ylva Karlsson överanvänder vissa symboler, metaforer och dessutom en del hemmagjorde ord, men grabbarna O led inte alls av det. Jag var också inledningsvis oroad över att de skulle tycka att Ossians ovanliga nanny var för barnslig, då den är väldigt sagobetonad, men den funkade alldeles utmärkt. Även en sjuåring och en nioåring tycker om att dras med i en värld där fantasi och verklighet blandas. Dessutom tas en del allvarliga frågor som mobbing, självkänsla och ensamhet upp. Det gör att det inte främst är en bok för de allra yngsta, utan säkert funkar upp på mellanstadiet också.

4 reaktioner på ”Om en mycket ovanlig nanny”

  1. Åh, jag läste faktiskt just den här för en lågstadieklass häromveckan. De verkade gilla den skarpt!

  2. Den här tillsammans med Samuels sällsamma kalender är två böcker som jag längtar efter att få läsa! 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: