Bokgeografi Japan

frimärke2

Veckans bokgeografi tillägnas Anna som snart drar till Japan. Ett land som fascinerar och som jag gärna skulle besöka själv. Om inte annat för att få frossa i den fantastiska maten.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Japan eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Det går inte att skriva om Japan, utan att skriva om Haruki Murakami. Jag har tappat bort honom lite, men är grymt sugen på att läsa nya boken Den färglöse Herr Tazaki, som kommer ut i maj. Den verkar riktigt bra.

Annars är mina favoriter Norwegian Wood och Kafka på stranden.

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Japan. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

I vackra Vi kom över havet skriver Julie Otsuka om de kvinnor som kom från Japan till USA under 1920-talet. I vi-form berättar de sin historia, om hur livet inte alltid blev som de tänkt sig i det nya landet, om hur acceptans ändrades till hat efter Pearl Harbour. Författaren är visserligen amerikan, men med rötter i Japan.

Nu kommer Otsukas nya bok När kejsaren var gudomlig som utspelar sig på 40-talet och jag bara längtar efter mer lästid så att jag kan ge mig på den.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Japan, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag tänker alltid att jag ska läsa mig igenom alla nobelpristagare, men det blir liksom aldrig av att jag läser Kenzaburo Oe. Det känns mörkt, tungt och ganska tråkigt, men maken hävdar envist att Mardrömmen är läsvärd.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Japan.

1995 firade filmen 100 år och på Cinemateket på biografen Draken i Göteborg firade man genom att visa filmhistoriska pärlor. Var och varannan film beskrevs som banbrytande. Då såg jag Yojimbo -Livvakten av Akira Kurosawa och gillade den skarpt, trots att det inte alls är min typ av film. Filmer som inspirerats av den är bland annat För en handfull dollar, Last man standing och Korpen flyger.

 

Skriv gärna om kultur från Japan du också, i egen blogg eller i en kommentar.

24 reaktioner på ”Bokgeografi Japan”

  1. ”Avsked” är en underbar japansk film från 2008 om en man som förlorar sitt jobb som cellist när orkestern läggs ner och därför tar arbete på en begravningsbyrå där en stor del av arbetet handlar om att förbereda de döda kropparna (inför en publik av anhöriga) inför sista vilan. Ett jobb som inte ses med blida ögon av vare sig vänner eller fru. Mycket vacker. Cellomusik utlovas!

    I övrigt såg jag för flera år sen en utställning på Östasiatiska muséet om japansk tatueringskonst som var väldigt intressant.

  2. Mardrömmen är absolut läsvärd. Många år sedan jag läste den, men ganska ofta klappar jag på den i bokhyllan och tänker att den är väl värd en omläsning.

  3. Jag längtar dit till Japan. Det skulle ju vara en spännande upplevelse. Jag har inte läst enormt mycket från Japanska författare, men sett Yojimbo och dom andra filmerna. Last Man Standing är inget bra, men det är ju mer en amerikansk version av filmen. Korpen flyger är bra, men den är väl inspirerad av både Kurosawa och Spaghettivästern, men inte direkt av nån enskild film va? Sen är ju Star Wars (IV, originalet) mer eller mindre ett plagiat Kurosawas ”The Hidden Fortress”. Hans bästa film enligt egen åsikt. 🙂

  4. Jag vägrar Murakami, då jag bara läst Norwegian wood-och den ska vara hans mest lättsmälta! Tyckte att den var lite yxig på något sätt, men visst var karaktärerna intressanta om dock delvis obegripliga. Något knepigare än så vill jag inte läsa.

    1. Sputnikälskling är inte så märkligt, men Kafka på stranden är riktigt galen. Du kanske ska hoppa över den i alla fall. 🙂

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: