Bokgeografi Afghanistan

frimärke2

Afghanistan är ett land som plågats länge av konflikter och förtryck. Idag tyvärr aktuellt då den svenske journalisten Nils Horner dödats i Kabul.

Det är också ett land som börjar få mer plats i litteraturen, men nu var det länge sedan jag läste något som utespelade sig där. Dagens bokgeografi handlar om Afghanistan.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Afghanistan eller är skriven av en författare med anknytning dit.

En del av mitt hjärta lämnar jag kvar är en självbiografiskt bok skriven av Diana Janse, som arbetade på UD och var stationerad i Afghanistan. En personlig, välskriven bok, som är lika spännande som en riktigt bra thriller. Det blir väldigt tydligt vilka risker de som arbetar i krigsdrabbade länder utsätter sig för.

 

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Afghanistan. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Det går inte att bortse från Khaled Hosseini som med Flyga drake och Tusen strålande solar definitivt satt Afghanistan på den litterära kartan. Själv tycker jag mer om den senare och tycker att det är en riktigt viktig historia att berätta. Däremot har jag fortfarande inte läst hans tredje bok Och bergen svarade.

 

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Afghanistan, som du inte läst, men är nyfiken på.

Atiq Rahimi låter som en spännande författare. Hans Tålamodets sten beskrivs som “En feministisk och existentialistisk liten roman” i en artikel i DN och Jord och aska låter riktigt stark.

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Afghanistan.

Tålamodets sten har blivit film, men annars kan jag inte komma på någon spelfilm från Afghanistan, trots att jag sprungit en del på Göteborgs Internationella Filmfestival. Jag skulle dock gärna se Frihet bakom galler, som jag hört ska vara mycket bra.

Vilka kulturella företeelser med anknytning till Afghanistan vill du tipsa om? Svara i en kommentar eller i din blogg.

16 reaktioner på ”Bokgeografi Afghanistan”

  1. Det känns som att väldigt lite från Afghanistan översätts och kommer ut i Sverige? Jag har tyvärr bara läst Hosseinis böcker och av dem tyckte jag bäst om Flyga drake.

  2. Förra året hade jag en Afghanistan-period då jag ville lära mig mer om landet och kulturen. Tyvärr läcker mitt minne som ett såll och dessutom handlar det allt som oftast om så mycket ELÄNDE när det kommer till Afghanistan. Men ett litet guldkorn låg kvar i minnespalatset och skavde. Jalal al-Din Rumi – kunde han vara från Afghanistan? Och om jag ska lita på mina källor om denna 1200-tals-poet så flyttade han faktiskt till norra Afghanistan med sin familj! Så jag tycker vi räknar med Rumi. Värd att upptäcka hur som helst, på svenska finns hans dikter tolkade av Ashk Dahlén i ”Vassflöjtens sång”.

  3. Jag får tyvärr hoppa över den här veckans bokgeografi eftersom Afghanistan tyvärr är en vit fläck på min litterära karta, det närmaste jag kommit är Åsne Seierstads ”Bokhandlaren i Kabul”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: