Bokgeografi Tyskland

frimärke2

Jag har ett komplicerat förhållande till tysk litteratur. Många klassiker älskar jag, men andra böcker förknippas med tvång och har därför inte fallit mig i smaken. I februari läste jag Timur Vernes satiriska roman Han är tillbaka och väljer därför att lyfta detta stora, europeiska litteraturland i veckans Bokgeografi.

1. Berätta om en bok eller flera böcker du läst som utspelar sig i Tyskland eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Upptäckten av currywursten av Uwe Timm handlar mer om kärlek än om korv. En riktigt charmig historia, som till viss del utspelar sig under andra världskriget.

Om ett ganska märkligt kärleksförhållande handlar Högläsaren av Bernhard Schlink, som också blivit film. Jag tyckte om boken, men har inte sett filmen.

 

2. Berätta om en eller flera författare som på något sätt har anknytning till Tyskland. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Jag är nyfiken på Julie Zeh, som jag hittills bara läst novellen Den skänkta timmen av. Jag gillade hennes språk skarpt. Snart kommer hennes nya bok Stopptid.

Michael Ende har skrivit min barndomsfavorit Momo eller kampen om tiden. En bok jag skulle vilja läsa om som vuxen, då tidstjuvarna verkligen är mer aktiva än de någonsin varit förut.

 

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Tyskland, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag är nyfiken på Siegfried Lenzs En tyst minut och Angelika Klüssendorfs Flickan, som jag tror kan vara böcker för mig. Det gäller bara att få tummen ur att läsa …

 

4. Om du vill kan du också berätta om andra kulturella inslag från Tyskland.

1984 var året då jag upptäckte Tracks, Bagen och därmed populärmusiken på allvar. Jag älskade till exempel Alphaville och kanske speciellt deras klassiker Forever young. På gymnasiet lyssnade jag också på Die Prinzen och speciellt då deras hit Millionär. Jag minns att jag köpte cd:n i Berlin 1992.

Good Bye Lenin är en riktigt bra tysk film från 2003 om en son som på alla vis försöker dölja för sin mor att muren fallit. Sedan försöker jag komma på namnet på en film om några ungdomar som bryter sig in i ett hus. Minns bara att jag tyckte om den.

 

Vilka är dina tyska tips?

 

20 reaktioner på ”Bokgeografi Tyskland”

  1. Tyckte om TV-serien Krigets unga hjärtan. Tror jag ska köpa den och se om den i ett sjok.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: