Han är tillbaka

Han-är-tillbaka-300x476

Året är 2011 och Adolf Hitler vaknar upp i centrala Berlin. Han tror själv att det fortfarande är 1945, men inser snart att tiden har gått, trots att han själv är densamma. Visserligen är det ovanligt varmt för april, så att han varit borta ett tag inser han. Snart inser han att det är augusti, men inte 1945 utan långt senare. I det nya Tyskland verkar ngen riktigt tro honom när han presenterar sig som Adolf Hitler och få verkar uppskatta hans ståtliga uniform.

Ägaren för tidningskiosken som är ett av de första ställen herr Hitler besöker tar den märklige mannen i uniform under sina fingar och fixar jobb till honom på en tv-kanal. Ingen tror något annat än att han är en ovanligt skicklig imitatör. När Hitler talar på sitt vanliga sätt skrattar publiken och tycker att han är synnerligen rolig och ironisk. Det blir minst sagt absurt när han hela tiden är allvarlig, men uppfattas som en karikatyr.

Hitler funderar mycket över det tyska folket och vad som hänt med dem. Visserligen var de inte så starka som han trodde, kriget var ju på väg att förloras, men det som hänt nu gör honom ännu mer orolig. Vid ett tillfälle träffar han till exempel de som nu representerar hans parti och blir mycket provocerad över hur de agerar. De är långt ifrån de ståtliga tyskar som han ledde landet tillsammans med.

Men han får anhängare, inte bara de som ser honom som komiker, utan faktiskt också några som ser honom som en viktig person, med ett viktigt budskap. Dessa nya sortens nynazist är minst sagt annorlunda än de vi är vana att se.

Vad hade hänt om Adolf Hitler dykt upp i dagens Sverige? Hade vi sett honom som komiker, som ironisk, eller hade han fått riktiga anhängare? Omöjligt att veta självklart, men idén är intressant.

Han är tillbaka är en intressant bok, ibland blir det lite mycket, lite för skrönigt, men det är samtidigt spännande att följa Adolf Hitler år 2011. Det här är Timur Vermes debutroman och den har gjort stor succé. En bok som jag tror skulle passa utmärkt att läsa och diskutera i en bokklubb.

 

5 reaktioner på ”Han är tillbaka”

  1. Håller med dig om det skröniga, det hade säkert gett mig en allergisk reaktion om jag läst boken på svenska … Nu funkade det bra ändå, intressant bok!

    1. Jag kommer att tänka på böcker/filmer där Jesus kommer tillbaka och blir besviken. Det här är likt och helt olikt.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: