Om läsvanor och biblioterapi

Annika uppmanar oss i veckans Bokbloggsjerka att reflektera över vårt läsande.

Skriv om för- och nackdelar med att vara en slav under böckerna, och ge gärna tips på hur du brukar skapa mer tid för mer läsning.

Jag ser få nackdelar. Möjligen att andra, inte lika boknördiga, personer tycker att jag är lite knäpp. Det bjuder jag på.

Lite negativt är det kanske också att det finns för många bra böcker och för lite tid att läsa dem, lite lässtress kan drabba mig ibland. För övrigt ser jag bara fördelar med mitt läsande.

Jag läste Modern psykologi idag (eller bläddrade i, jag är inte bra på tidingar) och där fanns en lång artikel om hur litteraturen kan få oss att må bättre psykiskt. Inte bara så kallad kvalitetslitteratur, utan kanske ännu hellre

I USA och Storbritannien finns tydligen biblioterapeuter och i vårt eget Babel är biblioterapi ett stående inslag. Bibliotekens roll i människors välmående lyfts fram. Tre kvinnor berättar om hur läsningen har fått dem att må bättre och jag känner igen mig till vis del.

När jag blir för stressad och inte kan fokusera på läsningen mår jag sämre. Det är en signal om att jag behöver ta det lugnare. När jag bara är lite ”lagom” stressad, hjälper mig läsningen att samla mina tankar och att fokusera. Ofta tar jag till tv-serier när jag blir stressad och det funkar bra på ett sätt, men jag varvar inte ner lika mycket. När jag tittar på tv pillar jag nämligen med en massa andra saker och fortsätter att vara splittrad. När jag läser måste jag tvinga mig att bara göra en sak.

Hur får jag då lästid? Det handlar självklart om att prioritera och jag prioriterar läsning för att jag mår bra av det helt enkelt. Jag önskar ofta att jag var lite mer sugen på att städa och fixa här hemma, men har blivit vansinnigt bra på att skita i alla måsten och bara läsa.

13 reaktioner på ”Om läsvanor och biblioterapi”

 1. Jag brukade tro att jag läste för att slappna av och må bra men min terapeut sa att jag hetsläser, att jag inte hinner njuta, och jag tror hon hade rätt. Medan jag läser en bok så planerar jag redan läsningen av nästa och även om jag gillar boken jag läser så vil jag att den ska ta slut så jag kan få läst fler. Jag blir nog lite stressad av allt jag vill ha läst men samtidigt gillar jag ju att läsa böcker så nåt måste jag ju få ut av det…

  1. Om jag är stressad så hetsläser jag. Då är tempot för högt överlag och jag måste bromsa. Det gör jag bäst med en bok jag verkligen vill läsa och som kräver lite motstånd. Då kan jag läsa förhållandevis snabbt och ändå fokusera totalt. Som Pappersstäder, det känns som en sådan bok.

 2. klart att läsning går före städning!
  den artikeln måste jag läsa.
  biblioterapi är ju helt lysande!
  de få gånger jag inte har lust att läsa känner jag mig sjuk (och är det förmodligen också)

 3. Jag är heller inte bra på tidningar. Köper på mig dem, skummar artiklarna och glömmer sedan bort dem.

  Jag läser hellre än jag städar. Det är betydligt mer avkopplande.

 4. Jag brukar ibland önska att det skulle vara snyggt och städat hos oss också, men jag har inte kommit så långt i mina tankar att jag har börjat önska att det skulle vara JAG som skulle gilla att städa..

 5. Känner igen det där att det är svårare att bara fokusera på en sak när man tittar på tv. Känner helt igen mig i din beskrivning.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: