När halva världen är borta

cvr9781439164679_9781439164679_hr

Sarah är en lyckad karriärsmamma. Hennes liv snurrar snabbt och hon är bra på det hon gör. Visserligen hinner hon och maken inte riktigt med varandra, de tre barnen umgås mycket med sin nanny och jobbet tar mer och mer tid, men hon trivs ändå ganska bra med livet.

Så förändrar en bilolycka allt. När Sarah vaknar upp på sjukhuset har hennes värld blivit halv. Hon är inte medveten om sin vänstra sida, kan inte styra hela sin kropp och inte ens se allt omkring sig. Från att ha varit en självständig person, blir hon nu helt beroende av andra.

Left neglected är den andra boken jag läser av Lisa Genova och då jag absolut älskade hennes Fortfarande Alice var jag inledningsvis lite nervös. Och nej, riktigt lika bra är uppföljaren inte, men tillräckligt bra helt klart. Även denna gång står en hjärnskada i centrum, en huvudperson som likt Alice tappar bort sig själv, men som till skillnad från henne har en chans till ett nytt liv. Left neglected är därför mer hoppfull och i slutet tyvärr lite amerikanskt sliskig.

Det är lite synd att Lisa Genova trycker in så mycket dramatik i en redan dramatisk berättelse. Det hade räckt med Sarahs hjärnskada, men nu får vi även läsa en massa om hennes sons väg mot en diagnos och hennes mammas depression. Intressant förvisso, men lite väl mycket på en gång.

Trots dessa invändningar måste jag säga att Left neglected är en läsvärd och intressant bok, som utan tvekan väcker många frågor och tankar kring det liv i alla fall jag ofta tar för givet. Sarah förlorar sitt gamla liv, men får ett annat. Inte bättre, kanske inte sämre, men helt klart annorlunda.

 

2 reaktioner på ”När halva världen är borta”

  1. Den här är jag väldigt sugen på att läsa, eftersom det här fenomenet dyker upp i mina kursböcker då och då. Det känns som om Lisa Genova är väldigt bra på att ge en insikt i olika sjukdomar och skador och vad det innebär för människorna som drabbas.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: