Snabbt, kvickt och lätt

9789150219968

Stjärnskott av Anna Lena Stålnacke handlar om Frida och Leon. Frida som spelar musik i ett band med kompisen Agnes och Leon som är Leopardernas frontfigur. Leoparderna som deltar i musiktävlingen Stjärnskott och går till final. Frida som släpper allt för att följa sin nya idol. Det händer inte så mycket egentligen, men Stålnacke snuddar vid kändisskapets baksida. Jag hade önskat att hon vågat vila mer i händelserna. Nu blir berättelsen om Frida och Leon väldigt fragmentarisk.

Stjärnskott är en enkel historia som berättas utan några som helst omvägar, förvisso med en stillsam humor som tillför en hel del, men tyvärr räcker det inte. Inledningsvis verkar Stålnacke ha en ambition att avslöja vad som har hänt efter att historien om Frida och Leon rullats upp, men det rinner lite ut i sanden.

En sak jag gillar skarpt är låtcitaten som inleder varje kapitel. Som tonåring älskade jag själv låttexter och skrev ofta av de finaste raderna i en speciell bok, som jag ofta bläddrade i. Frågan är dock om dagens ungdomar känner igen de artister som bidragit med citaten, men det kanske å andra sidan inte spelar någon roll.

Förlaget marknadsför boken för läsare över 13 år, men jag skulle snarare tro att det är tjejer i år 4 eller fem, möjligen sex som kommer att gilla den här boken. För äldre läsare tror jag att historien blir för endimensionell, men kanske kan den passa för läsovana. Jag kommer att skicka boken vidare till någon av mina elever i sexan eller sjuan. Jag tror att de uppskattar den mer än jag och det är ju till dem den vänder sig.

 

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: