Grantas lista 1993

Det här var ett pilligt projekt, men har jag börjat ska jag avsluta och lite kul är det allt att googla runt. Även 1993 utsåg en jury bestående av bland annat Salman Rushdie, en lista på 20 best of british novelists under 40. Detta var lista nummer två, som publicerades i Granta 43 och den innehöll följande namn (struntar i titlarna i magasinet den här gången, men listan finns här):

Iain Banks, skrev både ”vanliga” romaner och science fiction, men då lade han till mellaninitialen M. Han dog 9 juni i år och hans sista roman The Quarry släpptes i dagarna.
Louis de Bernières, är troligen mest känd för Corelli’s Mandolin, som också blivit film. Senaste boken heter Notwithstanding.
Anne Billson är förutom författare också filmkritiker och har bland annat skrivit vampyrboken Suckers och den här boken om Buffy the Vampire Slayer.
Tibor Fischer hamnade redan med debutboken Under the frog på Bookerprisets korta lista. Verkar hamna i blåsväder ibland.
Esther Freud har skrivit sex böcker efter prisade debuten Hideous Kinky och är förutom författare även skådespelare. Hennes senaste bok kom 2o10, heter Lucky break och verkar riktigt bra.
Alan Hollinghurst har skrivit fem böcker och för The Line of Beauty belönades han med Bookerpriset. Senaste boken heter The Stranger’s child och kom 2011. En författare jag bör och vill läsa något av.
Kazuo Ishiguro var tydligen ung och lovande såväl 1983 som 1993.
AL Kennedy är inte bara författare, utan ståuppkomiker också. Hennes senaste bok heter On writing och mest känd verkar Day vara. För den belönades hon med Costa Book Awards 2007.

Philip Kerr skriver spänningslitteratur och har skrivit fem böcker om Bernie Günther.  Första delen i hans Berlin-noir-trilogi kom just ut på svenska med titeln Falskspel.

Hanif Kureishi en stor favorit som jag nästan glömt bort. Jag absolut älskade hans The Buddha of Suburbia, som måste vara den roman som gav honom en plats på listan. En av de absolut bästa böcker jag läst. Måste läsa mer snarast.
Adam Lively har skrivit en del, men verkar inte ha nått speciellt stora framgångar. Istället recenserar han böcker för The Sunday Times och producerar dokumentärer.
Adam Mars-Jones ännu en författare som placerat sig på listan även nu 10 år senare. Kanske borde kolla upp hans författarskap mer. Någon som läst?
Candia McWilliam verkar ha kommit tillbaka efter en tuff tid och senaste boken heter Silently and very fast.
Lawrence Norfolk har skrivit fyra historiska romaner, senaste kom 2012 och heter John Saturnall’s Feast.
Ben Okri är författaren jag tänkt läsa något av hur länge som helst. Jag har hans Farlig kärlek i hyllan hur länge som helst.
Caryl Phillips föddes på St Kitts och har skrivit många pjäser, men också en rad romaner. A distant shore verkar vara den av hans böcker som är mest känd. Det verkar som om det här är en författare för mig.
Will Self verkar vara en udda typ. Han är författare och komiker och hand Great Apes verkar verkligen helt absurd. Senaste romanen Umbrella återfanns på Man Booker Prizes korta lista 2012.
Nicholas Shakespeare har bland annat skrivit Secrets of the Sea, som står i min hylla på svenska och då heter den Havets hemligheter. Någon som läst?
Helen Simpson har skrivit fem novellsamlingar. Den senaste heter In flight entertainment och kom 2011.
Jeanette Winterson är ännu en gigant som jag tänkt läsa, men aldrig läst något av. Måste åtgärdas. Hennes biografi Varför vara lycklig när du kan vara normal? kom nyss i pocket och kanske vore bra att börja med.

 

Många kända namn även på den här listan. Jag tar ett djupt andetag eller två och förflyttar mig sedan 10 år framåt.

 

7 reaktioner på ”Grantas lista 1993”

  1. Fast jag venne om det är en bra Wintersonbok att börja med. Den är inte på något sätt dålig, men inte helt representativ och hennes språk är så definerande att du nog bör läsa på engelska. Rekommenderar The World and Other Places som är en novellsamling och kan läsas lite i taget.

  2. Lighthousekeeping! (jag tror den heter Fyrväktaren på svenska, men är inte säker.) Mkt bra. även The Powerbook.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: