Konsten att minnas

9170283559

Christine vaknar en morgon och känner inte igen mannen som ligger bredvid henne. Hennes första reaktion är en stor rädsla för vad som hänt under natten och för vad mannen gjort med henne. Inne i badrummen får hon dagens andra chock då kvinnan hon möter i badrumsspegeln minst 20 år för gammal. Det kan väl inte vara hon? Vad har egentligen hänt?

Så ser hon fotona vid badrumsspegeln. Christine står det vid en bild på hennes nya jag och vid bilden på mannen i sängen står det ”Ben, din man.”

”Vad är det som händer?” säger jag. Jag skriker, tårar rinner längs mitt ansikte. Mannen sätter sig upp i sängen med ögonen halvt slutna. ”Vem är du?”

”Jag är din man”, säger han. I hans ansikte syns trötthet, men inget spår av irritation. Han tittar inte på min nakna kropp. ”Vi har varit gifta i många år.”

”Vad menar du?” säger jag. Jag vill bara springa, men det finns ingenting att ta vägen. ”Gifta i många år? Vad menar du?”

 

 

Med ett oändligt tålamod möter Ben sin fru varje morgon. Han svarar på hennes frågor och försöker lugna henne. Varje dag återtar Christine några av sina minnen, men så fort hon somnar igen försvinner de och på morgonen vaknar hon utan att veta vem hon är, var hon är eller vem mannen vid hennes sida är. Varje morgon.

När en man som presenterar sig som doktor Nash ringer till Christine och berättar att hennes dagbok finns gömt i garderoben blir hon först oroad. Hon har inget minne av någon doktor Nash, men å andra sidan har hon inga minnen alls. Hon hittar dagboken, läser den och fortsätter att skriva. Varje kväll gömmer hon den på samma ställe och dagen efter ringer doktor Nash, presenterar sig och berättar var dagboken är. Boken blir ett sätt för Christine att återfå de minnen som hela tiden försvinner.

Innan jag somnar av S J Watson är en vansinnigt spännande och väldigt obehaglig bok. Jag känner nästan själv Christines klaustrofobiska rädsla och blir lika frustrerad som henne då hon tvingas börja om varje morgon. Tänk vad obehagligt att inte veta vem en kan lita på och faktiskt tvingas välja sida varje dag. Det här är en välskriven och mycket läsvärd bok som jag definitivt rekommenderar er att läsa!

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: