Konsten att hitta sig själv

13046082_O_1

Om tre kvinnor i trettioårsåldern handlar AnnaMaria Janssons debutbok Välkommen ut på andra sidanTiteln är talande, för att gå igenom en kris och komma ut på andra sidan är just vad boken handlar om.

I Göteborg bor Malin. Hon jobbar på krogen, festar en del och föredrar one-night-stands framför ett längre förhållande. Hennes mamma har ganska nyss dött och kontakten med systern och pappan har blivit sämre. Malins kris handlar till viss del om att hitta sin familj igen och att våga be om hjälp, men i fokus står en traumatisk händelse som förändrar hennes liv.

I Stockholm hittar vi Lovisa som har det perfekta livet. Hon är sambo med läraren Victor och känner sig säker på att det är honom hon ska dela resten av livet med. Även Lovisas liv förändras efter en oväntad händelse och hon tvingas hitta en ny väg i livet.

I samma stad bor Sandra som till skillnad från Lovisa har världens tråkigaste pojkvän, som hon inte varit kär i på mycket länge, om ens någonsin. Han vill gifta sig och skaffa barn, men Sandra är tveksam. Det känns som om att enda skälet till att de är tillsammans är att hon behöver någon som älskar henne.

Den oväntade händelsen i Sandras liv är av det lyckligare slaget. Hon blir nämligen befordrad och med det nya jobbet kommer också det självförtroende som tidigare saknats.

Just Sandras förvandling från ”jagärsåtjockochfulochingenälskarmig” till någon som springer varje dag, går ner i vikt, blir snyggare, får bättre självförtroende, ett nytt jobb och förvandlas till en annan människa är lite tröttsam. Temat känns väl uttjatat och sänker mitt helhetsintryck av boken. Historierna om Lovisa och kanske framför allt Malin håller bättre. Jag hade gärna läst en bok med bara dem, då det också är de som har en naturlig koppling till varandra.

Välkommen ut på andra sidan är dock en underhållande och lättläst roman med mer feminism och girlpower än böcker i genren brukar ha. Det gillar jag. Att historien berättas ur tre kvinnors perspektiv gör att den går snabbt att läsa. Hela tiden vill jag självklart veta mer om de historier som engagerar mig mest. Språket flyter på bra och jag är säker på att Jansson kommer att bjuda på fler bra historier i framtiden. Kanske önskar jag att de spretar lite mindre.

 

 

 

 

5 reaktioner på ”Konsten att hitta sig själv”

  1. Det låter som en trevlig bok! Jag gillar böcker där personerna får utvecklas. Ska kolla om det finns på en bibliotek nära mig.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: