Stadsbesök: Mumbai

Bilder.Alltinggratis.se 74

Dags för ett lite mer exotiskt resmål idag, då vi drar till Mumbai, Indiens mest folkrika stad. Sedan 1996 är Mumbai det officiella namnet på staden som vi förut kände som Bombay.

Förra boken vi läste i Bokbubblarna utspelade sig i just Mumbai. Det var Siste mannen i tornet av Aravind Adiga. En bok som mycket väl beskrev det myller av människor som Mumbai är.

Filmen Slumdog Millionaire utspelar sig i Mumbai, till större delen i stadens fattigaste kvarter. Det var ett tag sedan jag såg den, men jag minns att jag tyckte mycket om den, trots sin lite amerikanska dramaturgi.

Boken som filmen baseras på är skriven av Vikas Swarup, som också skrivit De sex misstänkta där Bollywood spelar en stor roll.

I Bollywood görs fler filmer än någon annanstans. Faktum är att Indien är ett filmland utöver det vanliga, vilket jag märker på mina elever från olika delar av Asien och  Afrika, som alla ser Bollywoodfilmer. Jag tror inte att jag sett någon klassisk Bollywoodfilm. Kanske vore något att pröva.

Shantaram av Gregory David Roberts tillhör de böcker som jag länge tänkt läsa, men som är så himla tjocka att jag blir avskräckt. Hur som helst utspelar den sig i Mumbais undre värld i början av 80-talet, då staden ännu hette Bombay.

Har du läst eller sett något bra från Mumbai?

26 reaktioner på ”Stadsbesök: Mumbai”

 1. Jag har läst väldigt lite om Mumbai, men jag har varit där på riktigt istället. Det är inte alls så ”Bollywood” som man kunde tro. Tvärtom så är det trångt, slitet och skitigt à la Slumdog millionaire. Med 15 milj som bor i innerstan så kan man väl inte förvänta sig så mycket annat. 🙂
  Hur som helst så var det en häftig upplevelse.

  1. Låter häftigt! Skulle vilja åka till Indien, men är samtidigt lite rädd för landet. Inget att dra iväg till med små barn.

 2. Testa Goa. De kallar det Indien Light, och jag kan hålla med. Det var helt annorlunda än Mumbai. Fina stränder och god mat. Kan rekommenderas. Väldigt trevligt folk också över lag.

    1. Det länkas till en blogg som inte verkar vara din när du kommenterar?! Du har skrivit in .com men din blogg har väl .se Troligtvis därför dina kommentarer fastnar i spamfiltret och missas ibland.

 3. Hej!
  Shantaram är bra. Den är tjock men också mycket lättläst.
  Men allra bäst tycker jag är Rohinton Mistry’s böcker. Dem grabbar tag i en. Dessutom får man känslan att verkligen ha lärt sig något om det Indiska samhället efter att ha läst dem. Min favorit är Family matters (mycket om Mumbai, och Shiv Sena och sånt), men också A fine balance och Such a long journey är riktigt bra. Och alla utspelar dem sig i Mumbai tror jag.

 4. Jag såg Slumdog… på bio för några år sedan och tyckte väldigt mycket om den. Filmen var vacker, hemsk och intensiv. En indisk bok jag tyckte mycket om var Vishnus död, men jag kan inte påminna mig var i Indien den utspelade sig.

 5. Två andra böcker som utspelar sig i Indien; ”Delhis vackraste händer” av Mikael Bergstrand och ”Mr. Ali’s äktenskapsbyrå” av Farahad Zama. Lättläst och feel-good.

 6. ”I skuggan av Taj Mahal” av Anita Desai utspelar sig i Mumbai, eller Bombay som jag tror att det fortfarande hette då. Boken har några år på nacken, men är väl värd ett försök att få tag i den. Det är en sorglig men mycket bra historia. Det Taj Mahal som återfinns i titeln är ett hotell, alltså inte det riktiga Taj Mahal som ju inte ligger i Mumbai 🙂

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: