Hur nykomlingar välkomnas

Dags för Bokbloggsjerka igen och den här veckan vill Annika att vi berättar om vad det är som gör att vi läser böcker av okända författare. Så här lyder frågan:

Om du ser en bok av en författare som du aldrig har hört talas om tidigare, vad är det som gör att du bestämmer dig för att läsa den?

Förr (och med förr menar jag pre-bokbloggen) vandrade jag runt i bokaffärer och kollade omslag. En bok med ett snyggt omslag tittade jag lite extra på, kanske läste jag på baksidan. När jag bodde i Majorna visste jag också att personalen i bokhandeln där, speciellt en av dem, alltid hade ett bra boktips att bjuda på. Det saknar jag ofta i min lokala Bokia. Visst sitter det små lappar som tipsar om böcker, men det är inte alls lika personligt.

Fortfarande lockar omslag, men faktum är att jag sällan läser baksidetexter längre. Ofta ser jag omslagen i en bokkatalog eller en bokblogg. Böcker i kataloger väljer jag ofta efter förlag. Vissa förlag ger alltid ut bra böcker och en bok av en okänd författare från dessa förlag kommer troligen att hamna i läshögen. När det gäller bloggare så finns det vissa som jag litar på och ofta gillar samma böcker som. En bok som får ”eget liv” och snurrar runt bland många bloggare kan också få mig nyfiken, som med En man som heter Ove

En snygg titel kan också få mig att läsa en bok. Jag har en förkärlek för långa titlar, men gillar också korta titlar som får mig att fundera. Som The Slap eller Fara vill.

Mitt bibliotek är grymt bra på att skylta och väldigt ofta är jag extra spontan just på biblioteket. Det är billigare att chansa där än i en bokaffär.

Jag läser gärna nya författare, ofta debutanter. Om en debutant får en bok utgiven idag är det säkerligen en riktigt bra bok tänker jag och oftast stämmer det.

 

 

4 reaktioner på ”Hur nykomlingar välkomnas”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: