Länder jag läste från

2012 skulle jag läsa bredare. Det gick inte så bra. Visserligen finns 20 länder representerade, men som ni ser på myllret av siffror är många av dem bara representerade av en bok.

2011  läste jag 49% svenskt, på andra plats kom USA med 18%, Storbritannien trea på 15%. Fyran och femman var Frankrike och Norge med 3% vardera.

Precis som förra året har jag räknat nationalitet efter de länder där författarna växte upp, men vissa författare som bott större delen av sitt liv i Sverige har jag räknat som svenska. Lite godtyckligt kanske, men så får det bli.

Så här ser fördelningen ut i 2012:

Skärmavbild 2012-12-30 kl. 20.26.29

 

Ännu fler svenska böcker som ni ser och det skyller jag på e-boksutbudet, samt de många recensionsexemplaren. I perioder av lästorka föredrar jag alltid att läsa om bekanta miljöer dessutom. Det blir så mycket enklare. Dessutom finns det så himla mycket bra svenskt!

Storbritannien och USA har bytt plats, men också tappat några procent båda två. Frankrike ligger fortfarande fyra, men med en dryg procent till, vilket motsvarar en bok eller två. Ny femma är Italien och Norge har tappat rejält.

Tankar inför nästa år? Den bredare listan finns kvar och jag samlar gärna på mig nya litteraturländer. Kanske blir det kortare utmaningar, som den italienska utmaningen i maj.

6 reaktioner på ”Länder jag läste från”

  1. I år är det min tur att läsa bredare. Jag tänker ”läsa jorden runt”. Sydamerika kommer att bli spännande!

  2. Jag älskar att låta böckerna ta med mig till andra länder. Det blir lite som att resa… Fast ibland kan ju boken utspela sig i ett land och författaren ändå vara svensk till exempel…

    1. Så kan det absolut vara, egentligen är det ju inte författarens nationalitet som spelar roll. Håller med om glädjen med att resa i litteraturen.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: