Genrer 2012

Det där med genrer är lurigt, men jag har valt att bunta ihop memoarer och andra självbiografiska böcker under rubriken självbiografiskt. Romaner är allt som är fiktivt och inte passar in i någon annan specifik genre som t.ex. deckare. Romance och chick-lit har fått egna kategorier liksom en reportagebok som jag inte tyckte passade under självbiografiskt då den primärt handlar om ett land, inte om författaren som person.

2011 läste jag 40% romaner, 18% deckare, 17% ungdomsböcker och 7% självbiografiskt.

2012 såg fördelningen ut så här:

Skärmavbild 2012-12-30 kl. 21.00.57

 

Fortfarande romaner i topp och ungefär lika stor procent som förra året. Då har jag ändå låtit chick-lit för en egen kategori. Deckare har jag läst färre, liksom ungdomsböcker. Självbiografiska böcker och ren facklitteratur har jag läst mer. Grafiska romaner, som var en ny genre förra året, har ökat lite till, medan jag läst på tok för lite lyrik.

Sammantaget är jag ganska nöjd med blandningen. Kanske kan det bli en genreutmaning någon gång under året, med till exempel lyrik eller noveller som tema. Jag vill också läsa fler ungdomsböcker, en genre som tappar för andra året i rad. Jag har visserligen slutat räkna de mest lättlästa för att inte få en brevbomb av Vixxtoria, så det kan vara en del av förklaringen, men inte hela.

2 reaktioner på ”Genrer 2012”

  1. Äsch, räkna de lättlästa också. En bok är en bok är en bok, nästan. Jag har räknat böcker för barn från 9 år. De är lika mycket lästa som alla andra även om de såklart gick fortare. Men inte fortare än en novell. Däremot har jag inte räknat typ LasseMaja eller bilderböcker så några kategorier gills visst inte. Fast att en bok är en bok är en bok.

    1. Är de rent för jobbet och tar typ fem minuter känns det inte okej, men som du säger tar sn del böcker från 9 ett antal timmar i anspråk.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: