Bokmässepepp del 27: Thorén & Lindskog

Under förra årets Bokmässa hängde jag med Lyran till ett av hennes favoritförlag, Thorén & Lindskog. Mest tror jag att hon var på jakt efter idolen Peter Stamm, men hon såg det också som sin uppgift att få mig att läsa deras böcker. Efter mycket om och men har jag nu börjat läsa Small World och det skulle faktiskt kunna vara boken som gör att jag kommer över min hang-up gällande tyskspråkig litteratur. Hur som helst är både Thorén och Lindskog utomordentligt trevliga förläggare och deras monter väl värd ett besök.

I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Vad har du för planer för årets mässa?

För mig handlar det bara om att se till så att allt löper så smidigt som möjligt. I år är det lite lugnare än förra året då det var tyskt tema, så jag har goda förhoppningar om att även få lite fritid på mässan och gå och lyssna på ett eller annat seminarium.

 

Vilka böcker vill du lyfta fram från ert förlag?

Martin Suters Small World och Sabrina Janesch Kattbergen i första hand. Small World är en thriller med en Alzheimerdrabbad man i huvudrollen. Suter lyckas skriva spännande och samtidigt förmedla insiktsfull kunskap om minnet och om sjukdomen. ”Kattbergen” är historien om den tysk-polska journalisten som reser i sin morfaders fotspår och upptäcker resterna av de stora folkomrflyttningarna efter kriget. Sedan ser jag fram emot vår stora höstbok: Astrid Rosenfelds ”Adams arv”, men den kommer inte förrän efter mässan.

Vilka av era författare finns på plats?

Sabrina Janesch finns på plats under helgen och samtalar bland annat med Theodor Kallifatides och Norman Manea. Det kan bli väldigt intressant med deras olika erfarenheter och stora åldersskillnaden. Hon är dessutom på Internationella torget två gånger på söndagen.

 

Vilken författare vill du själv lyssna till?

Jag skulle gärna lyssna på Göran Rosenberg när han berättar om sin bok Ett kort uppehåll på vägen från Auschwitz. Sedan hade jag tagit en runda förbi samtalet mellan Roy Jacobsen och Torbjörn Flygt, om det inte hade krockat med Sabrina Janesch. Sedan hoppas jag kunna lyssna på när Litteraturutredningen presenterar sitt slutbetänkande, men då har vi lämnat den sköna litteraturen, gissar jag.

 

Vilken monter missar du inte?

Jag brukar alltid se till att hälsa på så många småförlag som möjligt på mässan. Där, om nånstans, kan man verkligen lära känna eldsjälar och det är väldigt inspirerande.

 

Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?

Det är nog fortfarande Arto Paasalinna, men Knausgård är onekligen en intressant uppstickare. Vi får väl se om jag måste revidera mitt svar, om och när jag blir klar med Min kamp.

 

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Ta det lugnt. Stressa inte från aktivitet till aktivitet utan sitt ner ibland. Vem vet vem som sätter sig bredvid? Förra året missade en väninna till mig (troligtvis) en pratstund med Mario Vargas Llosa bara för att hon stressade iväg till nästa programpunkt. Jag stod tio meter bort och såg hur han precis skulle tilltala henne när hon spurtade iväg. Alltså, ta det lugnt.

 

Sitt ner, det är ett bra tips, men det är inte så lätt som det låter. Undrar verkligen om jag missat något spännande möte för att jag stressat iväg?

 

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: