Att döda ett barn

Jag minns fortfarande artiklarna i kvällstidningarna om tioårige Bobby som försvann från sina föräldrar på parkeringen utanför IKEA i Bäckebol. Mitt närmaste IKEA. Jag hade ganska nyss fått mitt första barn och rädslan för att något skulle hända honom var stor. Jag tyckte självklart otroligt synd om de som nu verkade ha förlorat ett barn. Sedan fortsatte historien och det visade sig att pojken inte alls hade försvunnit där, utan blivit dödad av sin mamma och styvpappa på en helt annan plats.

Mattias Edvardssons bok Dit drömmar färdas för att dö är baserat på det så kallade Bobby-fallet, men det är en roman ingen reportagebok. I boken heter pojken Sammy. Han är ett annorlunda barn som har både Fragil X-syndrom och adhd. Hans mamma älskar honom och ganska länge har han det riktigt bra. Kanske främst för att hans mormor finns i närheten.

Det är med mormodern som historien börjar. Hon och mannen i hennes liv, den karismatiske Kari, flyttar från Finland till Landskrona för att söka lyckan i Sverige. Det går inledningsvis väl för dem. Båda har jobb, de bor fint och får två döttrar. Den yngsta dottern Liisa är den som ska bli Sammys mamma.

Liisa har ingen direkt relation till sin far. Han engagerar sig i facket och är hemma mycket lite. Spriten tar också en hel del tid och de andra kvinnorna. Familjen är långt ifrån viktig för honom.

Ritva gör så gott hon kan och blir på många sätt romanens hjältinna. Visserligen hamnar äldsta dottern Saara på psykakuten efter ett sammanbrott och yngsta dottern misslyckas i skolan, går inte färdigt gymnasiet och blir med barn som 19-åring. Hon är ingen lyckad person Ritva, men hon försöker skapa ett liv som är värt att leva. Jag tycker om henne.

Tanken med boken torde vara att försöka förstå hur en mor kan delta i en misshandel som leder till att hennes egna barn dör. Vi får veta att Sammy är annorlunda. Krävande. Att Liisa är frustrerad över livet och söker all så kallad kärlek hon kan få. Ändå har jag väldigt svårt att förstå att hon faller för Brian, som minst sagt är annorlunda han med. Två trasiga själar söker sig till varandra och resultatet blir en katastrof. Och inte bara för Sammy.

Dit drömmar färdas för att dö är en lättläst bok som går snabbt att läsa. Historien är spännande och har rejält driv. Kanske saknar jag en riktig förklaring till vad som egentligen hände och hur det kunde ske. Det går nämligen lite snabbt i slutet, vilket visserligen är rätt skönt då Brians behandling av Sammy är så oerhört hemsk att läsa om. Istället får Liisas föräldrars liv och hennes egen uppväxt störst utrymme. Deras historia är intressant den också, men jag hade önskat att Edvardsson grävt ännu djupare i själva brottsfallet.

Sammantaget är Mattias Edvardssons debut emellertid en välskriven studie i ondska som  är väl värd att läsa. Jag grips av personernas öde och önskar verkligen att Liisa fått ett bättre liv. Liksom Ritva och Kari. Och Saara så klart. Och inte minst Sammy. Det går åt helvete för alla inblandade och jag önskar att vägen varit en annan. Lösningen blir att skylla allt på Brian och Nils G. Åsling.

 

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: