Bokmässepepp del 20: Novellix

Novellix ger ut noveller i fickformat av författare, musiker och skådespelare. En slags litterära singlar, där det är både lätt och billigt att pröva nya författare. En smart och kul idé tycker jag och har ofta en Novellix i handväskan. Idag är det förlagschefen Lena Hammargren som peppar inför bokmässan.

 

I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Vad har du för planer för årets mässa?

Att presentera alla nya höstnovellixer! För förutom vår ordinarie fyra, med nyskrivet av Linda Olsson, Bengt Ohlsson, Karin Ström och Dogge Doggelito, ger vi ju även ut en specialfyra med nordiska noveller, speciellt framtagen för årets mässas Norden-tema. Dessutom ser jag såklart fram emot att träffa alla branschkollegor och låta mig inspireras av våra grannländers författartalanger.

 

Vilka böcker vill du lyfta fram från ert förlag?

Vi är ju väldigt stolta över vår Norden-fyra: Norge och Island representeras av varsin Nordiska rådet-prisvinnare – årets pristagare Merethe Lindstrøm, respektive förra årets, Gyrðir Elíasson. För det finska bidraget står Finlands nya stjärnskott Riikka Pulkkinen och slutligen har vi också med en novell av den hyllade danske författaren Jakob Ejersbo. Med andra ord – en perfekt introduktion till den moderna nordiska litteraturscenen!

 

Vilka av era författare finns på plats?

Merethe Lindstrøm kommer att inviga hela mässan och även Riikka Pulkkinen kommer att närvara i år. Från septemberfyran finns Karin Ström och Bengt Ohlsson på plats, och även en hel del av våra tidigare novellix-författare, som Arne Dahl, Monika Fagerholm och Jens Lapidus, för att nämna några.

 

Vilken författare vill du själv lyssna till?

Merethe Lindstrøms samtal om minne och glömska tillsammans med Gaute Heivoll på torsdagen vill jag inte missa. Ett annat måste för mig kommer att vara att lyssna till finska uppkomlingen Riikka Pulkkinen på lördagen vars novell Ett köns bekännelse ingår i vår nordiska fyrling.

 

Vilken monter missar du inte?

Självklart missar jag inte mässans bästa monter – B07:04, där Novellix huserar tillsammans med Printz Publishing och A Nice Noise!

 

Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?

Jag skulle verkligen vilja att fler fick upp ögonen för Jakob Ejersbo. Hans Afrika-trilogi är inget mindre än ett mästerverk. Tredje delen, Liberty, gavs ut på svenska i våras, och vi har hämtat vår novell ur seriens andra del, Revolution.

 

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Att ta in den fantastiska känslan av att befinna sig i ett forum där litteraturen står i centrum och där dagarna ägnas åt att diskutera, dissekera, hylla och prisa bokkonstens alla former.

 

Jag missar definitivt inte bästa montern och är riktigt, riktigt nyfiken på den nordiska fyran och kanske speciellt Jakob Ejersbo och Merethe Lindstrøm. Det känns verkligen bra att läsa en novell av en författare först, för att komma fram till huruvida hens språk passar, innan det är dags för en hel roman. 

 

Rulla till toppen
%d