Hur ska jag fixa det här?

Jag har fixat med bokhyllorna i nya sovrummet idag. Två stycken knökfulla billyhyllor, förutom de vägghyllor som finns i vardagsrummet. Problemet är inte bara att hyllorna är fulla, utan att de är fulla av böcker jag ännu inte läst. Jag måste helt enkelt dra i bokköparbromsen och börja läsa från mina hyllor.

Jag har rensat ur en del böcker och skänkt till Röda korset. Bland dem fanns även olästa böcker som jag troligen aldrig kommer att läsa. Det gjorde lite ont, men var nödvändigt.

Jag utmanade mig själv att läsa hyllvärmare i år och valde ut några som jag tyckte lockade lite extra. Ingen av dem har blivit läst. Istället köper jag nya böcker och läser dem, för att nya böcker är så mycket roligare att läsa.

Det konstigaste är att varenda oläst bok som står i hyllan är böcker som som jag verkligen var tvungen att köpa och läsa just då när jag stod i kassan och betalde för dem. Sedan har de ändå blivit liggande i månader och ibland i år.

Varför blir det så?

På bokmässan måste jag självklart få handla. Det vore hemskt annars. Därefter behöver jag ta det lugnt ett tag, både med inköp, bibliotekslån och recensionsböcker. Jag har en massa bra att läsa och borde verkligen nöja mig med det.

Jag tippar på att jag har läsning som räcker fram till jul och mer än det i mina hyllor. Räknat böckerna har jag dock inte vågat göra.

Hur ser det ut med olästa böcker i din hylla?

 

26 reaktioner på ”Hur ska jag fixa det här?”

 1. Jag har alltid mängder av olästa böcker och ändå känns det som om jag köper relativt lite nya böcker jämfört med andra bokbloggare. Men de nya biblioteksböckerna går ju också före en del av de gamla inköpta och en del böcker kräver så mycket att de får ligga tills de perfekta omständigheterna infunnit sig – och det gör de ju aldrig.

 2. Jag har gjort exakt samma sak idag. Ställt in böcker i bokhyllor och förundrats över alla olästa. Har hittills en flyttkartong med böcker, både lästa och olästa, som jag ska skänka bort. Borde verkligen införa köpstopp men så tänker jag att DEN boken kommer jag att läsa genast. Hrrm, ja alltså, hm.

 3. Har en del olästa böcker men inte överdrivet många. Brukar försöka läsa det som jag köper men lyckas inte alltid. Sen gillar jag att det finns en del olästa böcker i hyllan, det får liksom aldrig ta slut på böcker, det är ungefär som ” med mjölk”, måste alltid ha mjölk hemma, ungefär samma känsla med olästa böcker, måste alltid finnas:-)

  1. Lider också av en enorm rädsla för att böckerna ska ta slut, men som det ser ut nu kan jag troligen låsa in mig hemma resten av året och ändå ha böcker att läsa. Lite överdrivet kanske.

 4. Jag råkade häromdagen räkna hur många böcker jag köper vs hur många jag läser. Köpehögen var dubbelt så stor hittills i år. Usch! Här är det därför flexibelt köpstopp i september, dags att beta av åtminstone några olästa. 15 septemer ska jag dessutom ge bort en massa böcker, förmodligen slinker en hel del olästa (främst deckare) med och fusk-löser problemet åt mig…

  1. Bra tips att ge bort den 15e! På bokmässan blir det inget köpstopp, men jag behöver verkligen lugna mig lite. Kommer inte att kunna få in fler bokhyllor i huset.

 5. Det är en del olästa, bibbloböcker som egentligen borde gå före i kön, loppispocketböcker som var för billiga för att låta bli, bokcirkelböcker som absolut måste gå först i kön och lite andra åsidosatta exemplar. Tror att de också skulle räcka fram till jul 🙂

 6. Jag samlar de olästa på egna hyllplan och så står de där och ger mig dåligt samvete. Jag skulle kunna läsa från hyllan länge men det lockar mycket att läsa det som diskuteras i media också. Jag tycker det är kul att läsa det som recenseras, hamnar i babel osv. Det blir som en utvigdad bokcirkel där andra pratar om det som jag just läst.

 7. Har många olästa böcker. Dessvärre några som förmodligen kommer att förbli olästa. Min särbo brukar undra vad jag ska ha alla böcker till. Jag förstår inte frågan.

 8. Jag hade en hel del hyllvärmare innan men har storsatsat på köpstopp och på att läsa just hyllvärmare i år och det har gått himla bra. Tror det var kombinationen som gjorde det, jag var tvungen att vara stenhård mot mig själv med köpstoppet för att kunna ta mig tid med hyllvärmarna 😉

  1. Det är nog dags att bli lite hårdare! Har faktiskt inte köpt så himla mycket de senaste månaderna, men helt klart för mycket ändå. Det finns liksom alltid ett skäl att köpa en ny bok.

 9. Vi hårdgallrade böcker i anslutning till flytt och anstränger oss nu för att inte samla på oss böcker. Jag har inga hyllvärmare längre (det närmaste är väl i så fall mina gamla ungdomsböcker jag hämtat hem och tänkt läsa om någon gång), rensade ut en del och gjorde en massiv läsinsats när jag var sjuk. Älskar att med gott samvete kunna skaffa det jag vill läsa för tillfället. Sen blir det förstås lite kö ibland, när det trillar in flera recex på kort tid + att jag skaffat annat. Men inget blir liggande så där löjligt länge som förut…

  1. Och ett tillägg: I stället för att genast köpa allt jag vill ha har jag börjat lägga in i min ”Vill-läsa-lista” på Boktipset. Sen plockar jag därifrån när jag vill ha något att läsa. Jag läser ju helst e-böcker, eftersom de inte står och samlar damm sen, så om de bara finns som e-bok så går det ju rysligt fort att få tag i dem. Och gör de inte det kanske jag beställer boken och läser något annat så länge. http://www.boktipset.se/lists/show_list.cgi?context=member&type=book&key=5498%7Cwanted

 10. Jag har precis inventerat bokhyllan och hittade 40 olästa böcker. De är mitt projekt under hösten, åtminstone att läsa en del av dem. Men kommer dock lockas av nya böcker ändå. Utmaningen blir att inte köpa några nya men bibliotekslån är accepterat 🙂

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: