Bokmässepepp del 3: Hoi förlag

Foto: Ted Kronvall

Utan bokförlagen blir det ingen bokmässa och därför kommer representanter för några mindre förlag finnas med och peppa lite. Idag handlar det om Hoi förlag, som  marknadsför sig som ”förlaget som sätter författaren i centrum” och detta sker genom att författaren investerar en del i sitt bokprojekt, men också får en mycket större del av försäljningsvinsten. Det handlar inte om att vem som helst kan ge ut sin bok på förlaget, utan en granskning av manus sker precis som på andra, mer traditionella bokförlag. Hoi står för House of Independents och har funnits sedan november 2010. En av grundarna, Sölve Dahlgren, kommer här att berätta lite mer om förlaget och vad de har för planer under bokmässan.

I slutet av september är det Bok- och biblioteksmässa i Göteborg. Vad har du för planer för årets mässa?

Hoi Förlag har en monter precis som förra året så jag kommer att vara i Göteborg onsdag-måndag. Jag räknar med att det blir spännande möten och intensiva dagar och nätter då man får träffa mängder av läsare och författare.

Vilka böcker vill du lyfta fram från ert förlag?

Ska jag välja ut några får det bli de tre som släpps i september och därmed är rykande färska på mässan: skräckthrillern Kvinnorna i sjön av Lars Rambe, advokatthrillern Sällskapet av Peter Lillthors och inspirationsboken Jaga dina drömmar av Stig Högsta. Tre titlar som vi tror mycket på. Dessutom kommer några böcker i pocket, bland annat Den thailändska amuletten av Thomas Dahlqvist.

Vilka av era författare finns på plats?

Nästan alla våra författare kommer att vara på mässan en eller flera dagar. Några av dem är på plats samtliga dagar så det finns goda chanser att träffa Hoi-författarna i vår stora monter under Bokmässan. Sammanlagt blir det ett 20-tal författare som kommer att vara i vår monter under mässan.

 

Vilken författare vill du själv lyssna till?

Förra året hann jag inte lyssna på några seminarier, men det hoppas jag verkligen kunna göra i år. Två författare som jag hört tidigare år som gav intryck är John Ajvide Lindqvist och Jonas Hassen Khemiri. Sedan ser jag fram emot att höra våra egna författare, vi kommer att ha en liten scen i montern och varje dag blir det ett par mini-seminarier i spännande ämnen.

 

Vilken monter missar du inte?

Höll på att säga ingen, men jag brukar gå runt på mässan och titta hos både stora och små förlag. Det är spännande att botanisera bland udda titlar och böcker. Som utställare lägger jag också en del fokus på att studera hur andra utformar sina montrar, och hittar idéer till nästa år på hur vi kan förbättra vår egen monter.

 

Årets tema är Norden. Vilken är din nordiska favoritförfattare?

Om vi plockar bort de svenska så säger jag nog Jo Nesbö.

 

Vad har du för råd till den som besöker mässan för första gången?

Välj fotriktiga och bekväma skor. Ta med en skön ryggsäck så att du orkar bära hem alla böcker du kommer att hitta. Ska du storhandla kanske du till och med ska ta en på hjul. Våga stanna till även hos mindre förlag, där hittar du böcker som du kanske inte ser i din bokhandel där hemma. Om du har möjlighet, dela upp ditt besök och mässgolvet på två dagar. Och så förstås: kom till Hoi Förlag i monter B07:60.

 

Självklart ska ni hälsa på Sölve och de andra i Hois monter. Jag skulle också vilja slå ett slag för den enda av Hois böcker jag läst, nämligen Morgongåvan av Susanne Boll. Det finns också flera andra titlar jag är nyfiken på, som Invalido av Christian Wass och Som Zlatan fast bättre av Niclas Christoffer.

Och glöm inte -skorna!

 

2 reaktioner på ”Bokmässepepp del 3: Hoi förlag”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: