Jo tack, ibland funkar minnet bra

Annika undrar den här veckan hur vi kommer ihåg det vi tänker skriva om böcker. Om vi antecknar under läsningen, viker hundöron, eller helt enkelt bara lägger det på minnet. Det är perfekt att läsa e-böcker, då både Bluefirereader på paddan och min Letto har funktioner för att anteckna. På Letton går det dessutom att stryka under och markera stycken under läsningen. Det gillar jag. Visserligen är det långt ifrån alltid jag går igenom det jag skrivit under läsningens gång, men bara det att jag antecknat eller markerat på något sätt, gör att minnet fungerar bättre.

Det händer ganska ofta att jag viker hundöron när jag läser, ibland antecknar jag men det är mest om jag läser för jobbet eller för studier. Det är också vanligt att jag startar ett blogginlägg innan en bok är utläst, där jag skriver ner lösryckta tankar som ibland, men inte alltid, finns med i det slutgiltiga inlägget.

Det absolut vanligaste är dock att jag varken antecknar, viker hundöron eller skriver utkast till inlägg. Istället sätter jag mig med boken bredvid mig, stirrar på datorns skärm ett tag och försöker hitta känslan som läsningen gav mig. Ganska ofta blir första meningen jag skriver någon av inläggets sista. Det jag tycker och känner.

Handlingen skriver jag sist om jag tycker att det behövs. Jag bläddrar mycket i boken när jag skriver för att komma ihåg namn, platser och händelser. Däremellan försöker jag hitta en vinkling av det boken handlar om, ett tema, en infallsvinkel att forma inlägget kring. Har jag inte inspiration nog blir det ett mer klassisk inlägg där handlingen tar mer plats.

 

6 reaktioner på ”Jo tack, ibland funkar minnet bra”

  1. Jag har önskat mig en läsplatta i födelsedagspresent och förhoppningsvis kommer de nära och kära att anamma mitt önskemål.

  2. Här är också en som sätter sig med boken bredvid och försöker hitta känslan. Böcker är oftast känslor för mig vilket innebär att det kan vara svårt att förmedla i en recension.

  3. Du satte ord på det jag gör på ett bättre sätt än jag gjorde själv: jag sitter alltid med boken bredvid mig när jag skriver en recension och bläddrar i den för att komma ihåg.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: