Dags för klassisk skräck

När jag kollade igenom mina läslistor insåg jag att jag helt glömt att skriva om Jag väntar under mossan, som är Amanda Hellbergs första ungdomsbok. Inga mystiska tapeter eller spöken som i hennes böcker om Maja Grå, utan istället svenska, klassiska figurer som Näcken, Skogsrået, älvor och en Myling som skrämmer slag på folk. Som att besöka Astrid Lindsgrens värld där pigan Lina är rädd för just Mylingar och trodde att Emil var en då han smet ut genom skorstenen. Eller Ronja Rövardotter där klassiska småknytt blandas med nya. Hellberg använder gamla sagoväsen i en modern ungdomsbok och resultatet blir en spännande och magisk historia.

Vi får träffa Tilda som är hos sin morfar i Sverige under sommaren. I vanliga fall bor hon i England, precis som författaren. Morfadern bor i en liten stuga i skogen, en skog som lever. Detta blir extra påtagligt vid den bottenlösa sjön, där bara Tilda och hennes morfar vågar bada.

Tildas mormor är död, men kommer ändå att spela en stor roll i boken. Hon var speciell på många sätt och hennes död lite mystisk. Men nej, det här är ingen deckare. Inte alls. Istället visar sig hela det lilla samhället vara mystiskt och när sagan möter verkligheten tas vi med på en spännande färd.

Jag tyckte om Jag väntar under mossan, men jag tror att yngre läsare tycker om den ännu mer. Det är en ungdomsbok helt klart och för mig blev det ibland lite väl övertydligt. Skulle dock rekommendera den till alla unga som gillar fantasy och skräck, då det här är en bok som inte liknar någon annan. Spännande och romantisk i bästa Twilight-anda och fylld med figurer som är lika läskiga nu som de var förr i tiden. Jag hoppas och tror att det kommer mer böcker om Tilda, då jag gärna vill veta hur det går för henne.

Ett extra plus för det otroligt snygga omslaget!

 

Rulla till toppen
%d