Höstböcker för de yngre

Jag har letat fram en massa böcker som jag vill läsa i höst och nu har det blivit dags för de böcker som grabbarna O kan läsa i höst. Tar också med några böcker som de egentligen är för stora för, men som jag kanske kan köpa till de små bebisarna i min närhet.

augusti

En tidig djurbok, som ser riktigt söt ut är pekboken Titta här!  av Anna Ribbing. Rabén & Sjögren augusti.

Storebror önskar sig en atlas och Barnens atlas av Chez Pichta och Dominic Zwemmer verkar fin. Utkommer i augusti.

Min barndomsfavorit Gusten Grodslukare av Ole Lund Kirkegaard har nyöversatts och utkommer i augusti på B. Wahlströms.

Vi absolut älskar Björn Bergenholtz serie Känn igen 25, som i höst utökas med Känn igen 25 däggdjur och Känn igen 25 träd och buskarFaktaböcker när de är som bäst. Perfekt för mina två vetgiriga ungar.

Vem är du? av Pernilla Stalfelt är en bok om tolerans och en bok jag gärna vill läsa med mina barn. Det är grymt viktigt att tala om olikheter. Rabén & Sjögren, augusti.

Vi har läst flera av Jo Salmsons fantasyböcker och det är med glädje jag noterar att hon kommer ut med två lättlästa böcker som heter Hjälp! Jag har tappat bort en hund och Hjälp! Jag gjorde illa Linn.Bonnier Carlsen 11 augusti.

Axel och Omar bor på Solgatan 1 och Helena Bross har skrivit om dem i en rad böcker. Trassliga treorhandlar om hur svårt det kan vara att skriva siffror. Något för dem som just börjat läsa. Storebror läser egentligen riktigt bra, men känner sällan för det. Även Lillebror döljer gärna sina kunskaper, men de här böckerna går hem. Bonnier Carlsen 13 augusti.

Helena Bross skriver också om Klass 1B, som grabbarna O också gillar, i alla fall de flesta. Slagsmål låter som en spännande historia som de säkert kommer att gilla. Bonnier Carlsen 13 augusti.

Historien om Riddarskolan fortsätter med boken Slaget om borgenLite ojämn serie, men de bra är verkligen bra. Bonnier Carlsen 13 augusti.

Djuren flyttar in av Lin Hallberg beskrivs som en bok perfekt för djurälskande nybörjarläsare och två sådana har jag hemma. Den handlar om syskonen Levi och Lo som får en massa djur som grannar. Bonnier Carlsen 13 augusti.

Grabbarna O älskar Sarah Sheppards böcker om dinosaurier och nu får även de yngsta barnen lära sig mer om dessa fantastiska djur i pekboken Hej dino. Bonnier Carlsen 15 augusti.

Även Pija Lindebaum skriver för de yngsta i boken Jag älskar Manne, som är ett triangeldrama i sandlådan. Bonnier Carlsen 20 augusti.

Vi återkommer ibland till Vem-böckerna, trots att grabbarna O egentligen är för stora för dem. I höst kommer ytterligare böcker i serien, Vem är sjuk? och Vem är var? Bonnier Carlsen 20 augusti.

Ellen, Sorken och marsianen heter Maria Frensborgs andra bok. Den verkar både rolig och galen. Bonnier Carlsen 27 augusti.

september

Snömannen  av Eva Susso verkar vara en spännande bilderbok som passar grabbarna O. Det är skönt att varva kapitelböcker med roliga bilderböcker. Rabén Sjögren, september.

Jag älskar poesi och självklart ska även de minsta få uppleva dikter. Lotta Olsson och Charlotte Ramel har skrivit Alla kläder på och Bilen säger brum med rim och ramsor. Ges ut av Bonnier Carlsen och har recensionsdag 3 september.

Finns det liv i rymden? av Marie Rådbo är egentligen för lite äldre barn, dvs 9-12 år, men jag tror ändå att den kan funka utmärkt som högläsningsbok för grabbarna O. Opal bokförlag, 10 september.

Lilla Dino vill bli stor av Helen Rundgren kombinerar berättelse och fakta om dinosaurier. Verkar söt! Alfabeta, 17 september.

Julia Donaldson är en favorit och i höst kommer hennes nya bok SupermaskenAlfabeta, 17 september.

Mamman och Havet är en bok skriven av Sara Stridsberg, illustrerad av Anna-Clara Tidholm. Låter hur bra som helst och kan säkert funka i alla fall för Lillebror och mamma O. Bonnier Carlsen 17 september.

Möt dinosaurierna av John Woodward rekommenderas för barn mellan 6 och 9, vilket betyder att grabbarna  O säkert kan lära sig något nytt. Rabén & Sjögren, september.

Sulky och Bebbe regerar okej av John Ajvide Lindqvist och Mia Ajvide verkar helt galen, på ett bra sätt. Den läser vi gärna. Bonnier Carlsen 28 september.

oktober

Man kan aldrig få för många faktaböcker om djur tycker grabbarna O och därför kommer de sannolikt älska serier fantastiska fakta och böckerna om Dinosaurier och All världens djurungar av Jenny Vargensten. Rabén & Sjögren, oktober.

Serien Mitt livsfarliga liv av Ann Caroline Håkans har vi helt missat. Nu kommer bok nummer 4 som heter Lägerkrisen. Bonnier Carlsen 1 oktober.

 

3 reaktioner på ”Höstböcker för de yngre”

  1. Snömannen ska jag definitivt läsa med mina tjejer! Jag hittade massor med intressant bland barn/ungdomsböckerna i höstens utgivning.

  2. Gusten Grodslukare; hade helt glömt bort denna bok, men den ska jag verkligen läsa ihop med min flicka. Många andra bra tips oxå 🙂

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: