Betraktelser enligt O v.31

Tänkte att jag skulle låta favoritinläggen med temat ”jag tänkte på en sak” få mer uppmärksamhet framöver. Varje onsdag blir det någon form av betraktelse över livet kopplat till en och annan bok. Jag har ingen aning om exakt vad det kommer att betyda, men nu kör vi!

Jag har fortfarande semester, eller ”sommarlov” som många menar att det är. Ett par veckors längre sommarledigt än de flesta  andra som tack för den extra tid som lagts ner under läsåret.

Varje sommar tänker jag att jag ska hinna så mycket. Jag ska umgås med familjen (brukar hinnas med),  träffa vänner (lite svårare att få till), läsa en massa ( jo tack, det går hyfsat nu) och varva ner (jobbar på det). I år har det varit extra svårt att varva ner då vårens händelser inte lämnade mig riktigt. Nu är de bearbetade, men då börjar höstankarna smyga sig på.

Jag önskar att jag var en person som gjorde något vettigt för att varva ner. Och med vettigt menar jag något som syns. Vi har visserligen fixat en massa hemma som syns, men det gjorde mig bara arg och stressad. Tänk om jag istället hade varvat ner genom praktiskt arbete.

Jag har inte rensat rabatter, inte planterat något nytt, inte odlat några grönsaker, inte klippt några buskar och inte heller målat den del av fasaden som verkligen behöver målas. Istället läser jag böcker och plöjer tv-serier, aka saker som inte räknas. Möjligen imponeras någon boknörd av en lång läslista, men inte så många andra.

Vad kommer jag då ha kvar, förutom de överfulla bokhyllorna? Kunskaperna så klart. Allt jag lärt mig under sommarens resa i böckernas värld. Jag har läst om grymheter i Nigeria och att det inte är direkt lyckat att semestra där, lärt känna den enda kvinnan som suttit fängslad på Carlstens fästning, rest till Kurdistan på nära håll fått följa ett offer för tvångsäktenskap, tagit en tur runt Afghanistan, levt med en man med Alzheimers och mycket, mycket mer.

Det är ett par lediga veckor kvar och jag planerar fler resor, som förhoppningsvis kommer att vidga mina vyer ytterligare.

Vad har du gjort i sommar?

 

10 reaktioner på ”Betraktelser enligt O v.31”

 1. Jag och en vän hade en diskussion om det där att göra något vettigt, något som syns, något man kan säga till andra att man gjort under en fikastund häromdagen. Det är som ett ständigt dåligt samvete. Man borde ju ha hunnit gjort så mycket när man har ”sommarlov”, men vi hade ju inte det. Å andra sidan – jag älskar TV och jag älskar böcker. Kan jag inte bara få njuta av det?

  1. Det borde vi kunna göra med gott samvete, men visst är det svårt. Vad har du gjort i sommar? Sett två säsonger Parenthood och läst 25 böcker, smäller inte direkt högt.

 2. Att göra ngt vettigt är allt relativt! För mig smäller 25 böcker mycket högt – jag tror att man måste ibland ta diskussionen med alla duktiga därute som tycker en perfekt trädgård eller fantastisk inredning är viktigare. Missförstå nu inte, jag gillar både trädgård och inredning men det är bara yta. Det inuti är också viktigt att värna! Jag predikar mångfald, låt var och en odla sin trädgård. Tack för din betraktelse, kloka tankar!

 3. Jag har min första semester någonsin i år och känner igen det där med att jag vill hinna med så mycket. För min del var det den där bokhögen som skulle betas av och det rullar på men inte alls i den takt jag önskar.

  1. Det är skönt att hinna läsa. Har inte heller hunnit läsa så mycket som jag önskar, men så hade jag nog lite orimliga planer också.

 4. gillar idén med livet/litteraturen-betraktelser. den ideala sommaren är så slapp och prestationsfri som möjligt, med så många böcker som möjligt.

  förbereder flytt, svårt att inte stressas av den, men har också frossat i svensk pocket*, tvåsamhet och umgänge, som vanligt.

  *bäst: Rikard Wolffs självbiografi

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: