En viktig bok om rätten till kärlek

Flera av de böcker jag läste under semestern handlade om kontroll på olika sätt. Huvudpersonen i Arkan Asaads bok Stjärnlösa nätter vill ha kontroll över sitt liv, något han mer och mer inser att han inte har. När han reser med sin far och sina syskon till Kurdistan visar det sig nämligen att fadern gjort planer för honom. Det är meningen att Amàr ska gifta sig med sin kusin och han har inget att säga till om.

För fadern är Kurdistan paradiset och under en tidigare resa dit har Amàrs syskon levt som kungar. Motvilligt följer han till slut med och ser ändå fram emot att återse släktingar som han inte träffat på länge.

Faktum är att kusinen, Amina, varit en god vän och han tycker om henne. Men steget från att tycka om någon till att gifta sig med henne är långt för Amàr, men bara en praktisk detalj för både hans pappa och resten av släkten. Ett äktenskap är en praktisk överenskommelse som båda familjerna tjänar på och att Amàr skulle protestera är otänkbart. Hur kombinerar man kärlek och respekt till sin familj med de drömmar man har om att själv forma sitt liv? Hur gör man när man vuxit upp i Sverige och förväntas leva efter kurdiska traditioner?

Både Amàr och Amina är offer i de här berättelsen och jag känner sympati för dem båda. Kanske mest för Amina som inte riktigt vet hur hon ska kunna göra rätt i en situation som hon har noll kontroll över. Amàrs agerande är fullt förståeligt, men han gör mig ändå arg ibland. Samtidigt är han kanske det största offret av alla.

Arkan Asaad har skrivit en angelägen och bra bok om hur unga människor runt om i världen, också i Sverige, tvingas leva liv där de inte spelar huvudrollen.  Det här är något som måste diskuteras oftare. Jag gör det så gott som varje dag. Inte om tvångsäktenskap eller heder uttryckligen, utan om vikten av att ta kontroll över sitt eget liv och att be om hjälp om det inte är möjligt. När utsatta ungdomar ber om hjälp gäller det att de får den. Då får inte myndigheterna vara flata. Då får inte samhället svika.

 

3 reaktioner på ”En viktig bok om rätten till kärlek”

  1. Den har legat på min att-läsa-lista sen Christina Wahlden tipsade om den på ett författarbesök. Ska få den läst snart.

  2. Jag tyckte också att detta var en mycket angelägen bok. Inte minst för att den handlade om tvångsäktenskap ur en killes synvinkel. Det har handlat mycket om flickor/kvinnor i debatten och i litteraturen och därför är det bra att även böcker som Stjärnlösa nätter skrivs och uppmärksammas.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: