Definitionen av en mysbok

Vill du läsa en bok som är underhållande, varm och välskriven? En bok om riktig vänskap mellan kvinnor i medelåldern? En bok som tar dig med till London, Mallorca och Paris och som du läser med ett leende på läpparna? Då ska du definitivt läsa Sonjas sista vilja av Åsa Hellberg.

Boken handlar om fyra väninnor, men precis som i Desperate Housewives är en av huvudpersonerna död. Sonja ramlar nämligen omkull utanför Åhléns i Farsta centrum och dör knall fall. Så oväntat var det inte ska det visa sig. Att Sonja hade ett riktigt dåligt hjärta var nämligen bara en av alla hemligheter hon inte delat med sina väninnor.

Rebecka, Maggan och Susanne kallas till en advokatbyrå och får där veta att arvet efter Sonja är vansinnigt stort. De ska få ärva hennes pengar, men det finns villkor. Rebecka ska tagga ner och säga upp sitt jobb. Dessutom ska hon äta lite mer och faktiskt unna sig att njuta av livet. Maggan ska äta lite mindre, lägga sig i dotterns liv mycket mindre och inte passa sitt barnbarn flera dagar i veckan. Istället ska hon tänka på sig själv. Och Susanne ska också säga upp sig, sluta uppdatera Facebook istället för att umgås med folk och inte hoppas i säng med vem som helst. Ungefär så. Tre månader har de på sig och när de sedan vänder åter till advokatbyrån väntar ännu fler överraskningar. De tre kvinnorna får chansen till ett nytt liv. Frågan är om de vågar ta den.

Det finns få böcker om vänskap som den mellan Susanne, Maggan och Rebecka. Och Sonja så klart, som hela tiden finns i bakgrunden. Henne blir jag dock nästan lite förbannad på. Hur mycket är det egentligen okej att hålla tyst om? Hon har gått lite över gränsen måste jag säga. Samtidigt är det effektfullt att sak efter sak avslöjas och Åsa Hellberg har verkligen knutit ihop alla trådar riktigt snyggt. Nästan allt får en förklaring och det är upplagt för en andra bok om de trevliga väninnorna, eller? Jag hade i alla fall gärna återsett dem. Mycket gärna.

Sonjas sista vilja är en lättläst och lättsmält feel-good-roman som är svår att släppa. Visst är den lite förutsägbar ibland, men det spelar faktiskt ingen roll. Jag dras med i historien och accepterar genrens attribut som märkeskläder, rosa bubbel, kärlek, sex, förvecklingar och missförstånd. Det är dock ingen bagatell, utan en bra bok om vänskap. Perfekt sommarläsning och du ska definitivt dricka bubbel till.

 

 

2 reaktioner på ”Definitionen av en mysbok”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: