En fin och tragisk historia

 

Jag tyckte mycket omPersepolis av Marjane Satrapi och blev därför glad när jag hittade Kyckling med plommon på biblioteket. Satrapi tar oss med till 50-talets Iran där hennes farbror Nasser Ali vandrar gatan fram i jakt på en ny tar. Han är en stor musiker, men hans hustru har helt klart tröttnat på hans spelande, jag kanske även på sin man, och slår därför sönder hans älskade instrument.

Nasser Ali letar efter en ersättare, men den perfekta taren står inte att finna. Efter ett besök i musikaffären går Nasser Ali hem, lägger sig i sin säng och bestämmer sig för att dö. Vi vet redan från början att döden kommer på den åttonde dagen, det är inte däri själva spänningen ligger. Medan Nasser Ali ligger och väntar på att dödsängeln ska hämta honom får vi veta mer om hans liv. Samtidigt får vi också veta mer om Irans historia. Mycket intressant och väldigt gripande.

Kyckling med plommon är en stillsam, men knappast långtråkig historia, om en man som följer en passion i livet, men tyvärr inte alla. En man som älskar sin tar, spelar gudomlig musik och gifter sig med en kvinna som älskar honom högt. Den finns just nu att köpa för 29 kronor, så jag tycker definitivt att du ska slå till.

Jag kan tänka mig att den passar extra bra till dem som ännu inte fastnat för grafiska romaner, utan tror (som jag länge gjorde) att det handlar mycket om actionfyllda våldsberättelser med övernaturliga drag. Så behöver det definitivt inte vara. Kyckling med plommon är istället en riktigt välskriven roman som råkar vara grafisk. Bilderna förstärker båda tankar och känslor i denna fina bok.

Dags nu att leta upp Broderier och därefter hoppas på att Satrapi snart kommer med en ny bok.

 

20120510-183230.jpg

2 reaktioner på ”En fin och tragisk historia”

  1. Jag var inte superförtjust i Persepolis (filmen är så mycket bättre) men den här är så tokbillig att jag råkade klicka hem den ändå. 21 kr hos bokus?! Det är halva priset mot att ta bussen in till bibblan och låna – skevt!

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: