Ibland är jag lite trög

Förra veckans fredagsfråga hos Bokhora handlade om spoilers och hur viktigt det är för oss att inte få slutet på en bok avslöjat för oss. Spelar det någon roll?

I de flesta fall spelar det stor roll. Om jag läser en bok för första gången vill jag att slutet ska bli en överraskning. Speciellt om det är en spänningsroman av något slag. Därför undvika jag att läsa blogginlägg ordentligt om böcker jag vill läsa. Jag klickar upp dem, läser inledningen, skummar lite och försöker göra mig en bild av både handlingen och vad bloggaren tycker om boken. Är det en person med bra smak (Läs: smak som liknar min) som hyllar en bok så är det mycket troligt att jag också kommer att göra det.

Blurbar kan ge mig en fingervisning också. Jag har egentligen inga blurbare jag följer slaviskt, som Helena,  men om en författare jag gillar tipsar om en bok tar jag det på allvar, liksom om en bok jämförs med en bok jag tyckt mycket om.

Klassiker vet jag ofta mycket om, om än inte exakt hur de slutar. Det funkar att läsa dem ändå. Likaså kan jag ibland läsa om böcker, trots att det händer ganska sällan numera. Det finns för mycket nytt. Egentligen är det synd då vissa böcker skulle förtjäna en omläsning.

Så ja, det spelar stor roll om jag får reda på hur en bok slutar. Jag vill gärna ha en spoileralert så att jag kan undvika information jag inte vill ha.

Hur är det för dig?

 

5 reaktioner på ”Ibland är jag lite trög”

  1. Jag läser ju bakifrån ( börjar med slutet eller snarare varvar slutet med början) så mig spelar det ingen roll. 🙂

    1. Gör du? Fascinerande, men inte så förvånande egentligen när det gäller dig. Känns som du är för rastlös för att vänta till slutet. 😉

  2. Även jag läser ju slutet tidigt så mig spelar det ingen roll. Försöker dock att inte avslöja för mycket när jag skriver om böckerna men gör nog det ändå.

    1. Det är svårt att inte avslöja, dessutom är läsare olika känsliga. Förstår inte det där med att läsa slutet först.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: