Vad är det som gör det?

Jag har just promenerat i blåsten i sällskap av Fredrik Lindström och hans vinterprogram om julen som historiskt fenomen och varumärke. Han pratade om julen som kristen högtid och som en högtid som är så mycket äldre om så. Om julen och traditioner som binder oss samman med generationer som inte finns längre. Om vår nya religion individualism och konsumtion. Om hur viktigt det är för oss att förverkliga våra drömmar, men att det faktiskt måste löna sig i vårt välfärdssamhälle.

Egentligen är Fredrik Lindström en irriterande besserwisser som överlägset försöker agera expert på något som han inte vet mer om än något annat. Rent objektivt kanske, men nej, min kärlek till honom består hur konstigt det än är. Läste dock Calliopes recension av hans novellsamling och hon var inte alls imponerad.

Jag har verkligen svårt för personer som framstår som överlägsna, men Lindström köper jag helt då han för mig gör allt med glimten i ögat. Så tycker säkert inte alla. Jag har också svårt att sluta älska Jonas Gardell, trots att han egentligen är gräsligt självupptagen. Däremot gör Dick Harrison och Herman Lindqvist  mig helt vansinnig.

Under julen pratade vi (självklart) om Så mycket bättre där jag och syrran visserligen var rörande överens om att Tomas Ledin är mer än lovligt irriterande, men där hon hakat upp sig rejält både på Laleh och E-type som jag gillade skarpt, medan hon hyllade September från förra säsongen, då jag inte ens orkade se programmet. Nu var det inte bara just Septembers fel, utan kunde skyllas mer på Petter och Lasse Berghagen. Däremot tittade jag gärna på Plura och tittar gärna på honom även när han lagar mat. Jag vet att många stör sig extremt på honom, men det gör jag inte alls. Jag saknar dock Mauro Scocco. Scocco förresten, skulle inte han vara perfekt i Så mycket bättre? Någon som dock hade fått mig att bojkotta hela säsongen är Carola. För att inte tala om Christer Sjögren.

Det finns säkert hundratals andra exempel på personer som jag älskar, men som många irriterar sig på och tvärtom. Hur är det med dig?

3 reaktioner på ”Vad är det som gör det?”

  1. Jag skriver en bok om Carola just nu, och är nyfiken på varför hon ibland väcker så stark antipati. Varför hade du bojkottat en säsong om hon hade varit med?

    1. Finns ingen logik alls, men jag gillar varken rösten, musiken eller hennes åsikter där medmänsklighet och fördomar krockar på ett för mig märkligt sätt. Det blir för mycket helt enkelt.

  2. Av de du nämner i texten så gillar jag Fredrik Lindström från när jag läste Världens dåligaste språk och den andra som kom i samma veva (skriver via telefonen och orkar inte kolla upp). Jag gillar även Laleh, främst hennes musik. Det är så svårt att veta hurdan en människa är bakom rampljuset. Jag skulle med all säkerhet framstå som en jubelidiot om jag skulle få en plats i kändisskapet.

    Trots detta påstående står jag inte ut med Carola.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: