Lucka nummer 18 Elin Boardy

 

I biblioteket som ligger i anslutning till gymnasieskolan där jag jobbar finns en alldeles speciell bibliotekarie. Visserligen är det fler som är speciella på bra sätt, men Elin Boardy är särskilt speciell då hon inte ”bara” är bibliotekarie, utan också en väldigt bra författare.  

Länge gick jag och sneglade på hennes bok Allt som återstår, men jag vågade inte riktigt läsa den. Jag lider nämligen av ett akut behov av att vara ärlig och har svårt att hålla tyst med mina åsikter. Jag drömde mardrömmar om att jag läste boken, avskydde den och stövlade fram till författaren och sa något riktigt otrevligt. Nu blev det inte så då jag verkligen älskar båda de böcker hon hittills skrivit. Inga fler mardrömmar alltså. I alla fall inte om just Elin Boardys böcker.

Idag är bibliotekarieförfattaren värd för lucka nummer 18:

 

Din debutbok Allt som återstår handlar om Emma och hennes liv på Orust. Hur verklighetsbaserad är den?

Grundhistorien är baserad på min mammas farmors liv. Hon hette (liksom i boken) Emma Ulrika Johansson och föddes på Orust 1885. Hon slutade sina dagar på Vänersborgs Hospital och Asyl och det var när jag läste journalanteckningarna från mentalsjukhuset som jag ville skriva om hennes liv, eller om en annan Emma, som var min fiktiga romanperson, men hade mycket gemensamt med den verkliga Emma. Hållpunkter i hennes liv är verklighetsbaserade, kan man säga, men allt ”fluff” runtomkring är mitt eget.

Mot ljuset utspelar sig långt hemifrån i Malaya och innehåller en hel del danska. Hur fick du inspiration till den?

Jag ramlade över ett fotoalbum på Bornholm, som skildrade några danskars resa i Malaya (nuv. Malaysia) 1946-1948. Något med de där bilderna: de prydliga kläderna, djungeln, efterkrigstiden, den koloniala världen, kvinno- och mansrollerna, fick mig att börja fundera kring platsen, tiden och den sortens resa till andra sidan jorden. Därefter uppfann jag och researchade och skrev mig fram till personerna och händelserna som blev Mot ljuset.

Har du någon ny bok på gång och finns det i så fall någonting du kan avslöja om den?

Jag är just nu mammaledig från mitt jobb som ungdomsbibliotekarie i Lerum, och har bestämt mig för att även vara mammaledig från skrivandet. Jag tror att det kommer att visa sig vara det bästa sättet att bli sugen på att närma mig skrivandet igen. Så, nej, just nu finns det ingenting på gång, och hur som helst är jag oftast väldigt hemlig väldigt länge …

Julkalendrar hör julen till, vilken är din favorit? 

Får jag säga två?!

1: Jag har väldigt väldigt starka men oerhört vaga (en märklig kombination!) minnen av Trolltider, som sändes nån gång när jag var pytteliten eller kanske gick i repris när jag var ganska liten. Något med den där skalan: att sitta på en trådrulle, att äta ur en kapsyl, har alltid tilltalat mig, kanske är det därifrån det kommer?

2: Förra året fick jag en playmobil-paket-kalender av en kompis inför julen, med riddare. Varje morgon öppnade jag en lucka och fick med tiden två fullt utrustade riddare, en väpnare och en kung med en vit uggla! (Bör kanske förklara att hon och jag lekte med playmo som små, och att detta var en briljant idé till present till mig!) Underbart!

 

Vad är det bästa med julen?

Jag är en person som inte gillar julen särskilt mycket, men jag tycker om ljusen, maten och att lyssna på Bachs juloratorium på julaftonsmorgonen. Helst ska det vara snö. Helst julklappsfritt (åtminstone bland de vuxna!)

Hur firar du?

Hos släkt och vänner i Skåne, i sammelsuriet av min mans stora familj med många förgreningar + en del av min familj.

Vilka böcker önskar du dig själv i julklapp?

Eftersom det är som det är med det julklappsfria så får jag allt köpa mina julklappsböcker själv. Inget jag har nåt emot, i och för sig. Jag har precis beställt Under the Poppy av Kate Koja, en ”gay-inclusive Victorian-era novel of brothels and puppets” enligt bloggen Band of Thebes. Låter smaskens tycker jag, och blir nog bra julklappsläsning.

Vilken känd person vill du ge en bok i julklapp och vad får han eller hon?

Jag skulle gärna ge Per Ström en bok, mot bättre vetande. Han får Cordelia Fines utmärkta Delusions of Gender, som systematiskt och noggrant och med gott humör vederlägger de vetenskapliga, eller ”vetenskapliga”, undersökningar som säger sig visa på betydande och grundläggande biologiska skillnader mellan mäns och kvinnors hjärnor. En i ordets bästa bemärkelser befriande bok!

Tack Elin för dina svar och det avslutande boktipset som låter som en bok för mig. Njut av föräldraledigheten och se till att bli inspirerad att skriva bok nummer tre väldigt, väldigt snart. 

1 reaktion på ”Lucka nummer 18 Elin Boardy”

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: