Lucka nummer 10 Amanda Hellberg


Amanda Hellberg är dagens luckvärd och hon får presentera sig själv:
Jag debuterade 2008 med skräckromanen Styggelsen och 2010 kom den fristående uppföljaren Döden på en blek häst som är lite mer mysrysare. Jag skriver och illustrerar också engelska bilderböcker – har bott i UK i nästan 10 år – och utbildade mig till illustratör här.
I jan -12 kommer min nya Maja Grå-roman Tistelblomman och i maj kommer min första svenska ungdomsbok. Jag bloggar om familjetrams och en hel del om skrivande på Alla har en bok.

Maja Grå är huvudperson i dina två böcker för vuxna. Kan du berätta om henne och hur du skapade henne?

Maja Grå är en ung kvinna från en svensk småstad som ursprungligen jobbar som städerska och sedan hamnar i England, det har jag lånat från mig själv. Hon har förmågan att se mer än andra, och en makalös talang för att dra till sig kusligheter . Hon kom till för att jag ville ha en hjälte som kändes mänsklig trots sina fantastiska egenskaper. Maja är alldaglig och ganska oerfaren, men när det verkligen gäller har hon enorm inre styrka.

Jag fastnade för miljöerna i din senaste bok Döden på en blek häst.
Varför valde du att låta den utspelas i just Brighton och Oxford?

Tack! Jag inspireras mycket av det engelska, och jag har bott just i Brighton och Oxford. Det är dessutom intressanta platser med helt unika stämningar, och sociala kontraster som fängslar.

Du skriver också för barn och då på engelska. Har du funderingar på
att skriva barnböcker direkt för den svenska marknaden?

Ja, och det har jag faktiskt gjort nu! Min första ungdomsroman på svenska kommer ut till sommaren. Bilderböckerna ligger tyvärr lite på is nu för det är svårt att göra avancerade illustrationer med små barn i huset – man behöver liksom några timmar ostörd med bläck och färger!

Har du  någon ny bok på gång och vill du i så fall avslöja något om den?

Ja, gärna! Tistelblomman kommer i januari och det är den tredje fristående romanen om Maja Grå. Den utspelar sig i ett vackert, ödsligt hus på skotska höglandet. Maja flyttar in men ingen ur lokalbefolkningen vågar sätta sin fot eftersom det viskas om fruktansvärda hemsökelser.

Vad är det bästa med julen?

Julmys har fått en djupare innebörd sedan jag fick barn. Det är så härligt att de gillar julen, uppskattar ljusslingorna och pepparkakorna och granen och allt det där. Deras glädje! Men på samma gång är det förstås familjekaos och inte så rofyllt precis …

Hur firar du?

Väldigt stillsamt, bara med min man och två barn här hemma. Med svensk
touch, absolut; Paket på julafton, inte på juldagen. Julmust is a
must! Och mer svensk än engelsk julmat, men snittar och bubbel också –
det är ganska typiskt engelsk jul. Lite mer glamourparty.

Vilka böcker om jul skulle du vilja tipsa om?


OM jul vet jag faktiskt inte, men jag gillar att läsa novellsamlingar till jul. I år ska jag njuta av Shirley Jacksons The Lottery, hon skapar härligt kuslig stämning.

Vilka böcker önskar du dig själv i julklapp?


Inga! Jag har den stora lyckan att få en hel del böcker genom jobbet så jag har en hög som väntar på läsning.

Vilken bok borde alla få i ett paket?

Något av Megan Abbott kanske, hon finns tyvärr inte översatt till svenska men jag tycker att hon är en av våra största samtida spänningsförfattare. Magiskt språk och rätt så hårdkokt.

Vilken känd person vill du ge en bok i julklapp och vad får han eller hon?

Det har jag redan gjort! En av mina svenska författaridoler inom spänning fick MIN bok, Döden på en blek häst.

När hon mailade började jag gråta. ”Jag älskade den” skrev hon.(Jag säger inga namn, men hennes förnamn börjar på Å.)

På Å? Då kan jag ana att det skulle kunna handla om en av mina favoriter vars nästa bok dröjer och dröjer. Här fick jag några bra boktips, det tackar jag för. Tack också Amanda för att du ville vara med i min julkalender och ge den lite brittisk touch.

Som avslutning vill jag lotta ut ett exemplar av Amanda Hellbergs Döden på en blek häst från Månpocket. Jag vill att du tipsar om en riktigt bra bok att läsa i jul. Svara senast den 19/12 kl 12.00 i en kommentar, så hinner boken förhoppningsvis fram den här sidan jul. 

12 reaktioner på ”Lucka nummer 10 Amanda Hellberg”

  1. Hejsan! Har en liten utlottning på min blogg om boken ”Sju jävligt långa dagar”, kika gärna in! 🙂

  2. Mitt tips på en bra julbok är Hercule Poirots jul då jag verkligen gillar Agatha Christie och särskilt denna karaktär.

  3. Hm, jag har inte riktigt förstått det där med böckerna för en viss säsong, men läs gärna En dåre fri av Beate Grimsrud (jag har sett att den ligger kvar på din vill läsa-lista).

  4. Mitt tips på en väldigt bra julbok är Lark & Termite av Jayne Anne Philips. Vi läser den i min bokcirkel och skulle ses i måndags men det blev uppskjutet. Välkommet, för boken är så laddad och välfylld att jag kan tänka mig att läsa den en gång till. Jag får associationer till Emily Brontë och Wuhtering Heights, som jag läste för drygt 15 år sen. Den kräver uppmärksamhet och eftertanke och det gillar jag skarpt.

  5. Jag vill gärna vara med i utlottningen.

    Mitt tips är en bilderbok som det passar bra att läsa högt för barnen Lilla häxan firar jul av Lieve Baeten. Jag tycker den är underbar.

  6. skulle vilja tipsa om Jonathan Strange & Mr Norrell av Susanna Clarke, den är riktigt härlig & tjock & engelsk !

  7. Jag tycker att Maria Langs Tragedi på en lantkyrkogård är en riktigt bra julbok. Den finns väl bara på bibliotek nuförtiden men är värd lite letande.

  8. Mitt tips på en bra juldeckare är The Cat who turned on and off av Lilian Jackson Braun.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: