Lucka nummer 11 Helén Enqvist

Idag är det Helén Enqvist, en av grundarna till ett av mina absoluta favoritförlag Sekwa, som står för juligheterna och boktipsen. Varje gång  jag läser en bok från Sekwa önskar jag att jag kunde franska.

Sekwa förlag såg dagens ljus i Paris senhösten 2005 och drivs av Johanna Daehli och Helén Enqvist. Förlaget ger ut franskspråkig litteratur på svenska, företrädesvis samtida, kvinnliga författare. Första boken – novellsamlingen Insekt av Claire Castillon – släpptes i februari 2007, och nu har de gett ut drygt 50 böcker skrivna av runt 20 författare.

För mig är en bok från Sekwa synonymt med en bra bok. Har ni inte upptäckt förlaget ännu är det hög tid!

Nu får Helén berätta lite själv:

Ert förlag har specialiserat sig på fransk litteratur av kvinnor. Varför blev det just så?

Att det skulle bli franskspråkig litteratur föll sig ganska naturligt eftersom jag helst översätter från franska och både Johanna och jag är frankofiler. Grundtanken var att erbjuda ett alternativ inom den översatta litteraturen som i Sverige domineras av engelskspråkiga författare. Att det blev just kvinnliga författare beror på att det finns oerhört många bra franskspråkiga kvinnliga författare som aldrig når de svenska läsarna. I drygt 90 % av fallen är det män som belönas med litteraturpriser i Frankrike, och det är också främst de som översätts, när det över huvud taget översätts böcker från franska. Så vi ville dra vårt strå till stacken för kvinnorna.

 

Vilka böcker är aktuella hos er just nu?

I år har vi gett ut sexton böcker varav nio pocketböcker. De senaste titlarna är Huset du älskade av Tatiana de Rosnay, som utspelar sig i artonhundratalets Paris, och två titlar av Justine Lévy, dels Vi ses på Place de la Sorbonne, som är en reviderad nyutgåva i pocket, och En ovärdig dotter, som är författarens senaste bok. Justine Lévy skriver med stark självbiografisk anknytning och båda böckerna handlar om hennes relation till sin mamma. Sedan har vi även nyligen släppt Ät mig av Agnès Desarthe och Underjordiska timmar av Delphine de Vigan, båda i pocket.

 

Julkalendrar hör julen till, vilken är din favorit? 

Jag gillar tevens julkalender. Då kan jag till och med tycka att det är helt okej att gå upp på morgonen och mysa till det i soffan med vår dotter. En som jag gillat på senare år är En riktig jul , som gick för några år sedan. Förra årets Hotell Gyllene Knorren var också bra och Tjuvarnas jul är spännande …

 

Vad är det bästa med julen?

Utöver julkalendern tycker jag om alla ljus, ljusstakar och stjärnor i fönstren. Och att man oftast får vara lite ledig och kan (försöka) ta det lugnt.

 

Hur firar du?

Med min sambo och dotter. Geografiskt har det blivit vartannat år i Skåne med min sambos familj och vartannat år i Östergötland hos min mamma, men i år ska vi för första gången fira jul hemma hos oss. Det ser jag verkligen fram emot. Men det viktigaste är att man är tillsammans, allt annat är underordnande.

 

Vilka böcker om jul skulle du vilja tipsa om?

Böcker om jul? Nja, det kan jag faktiskt inte komma på någon på rak arm.

 

Vilka böcker önskar du dig själv i julklapp?

Jag har travar av bra olästa böcker i bokhyllorna redan och får många franska böcker genom mitt arbete, så egentligen önskar jag mig mest av allt mer lästid. Men eftersom jag får önska skulle jag gärna vilja ha någon av Mia Skäringers böcker: Dyngkåt och hur helig som helst eller den nya Avig Maria. Någon av Alain Mabanckous böcker skulle jag inte heller ha något emot: Black bazar,  Slut på kritan eller Ett piggsvins memoarer. Slutligen vill jag gärna ha ett exemplar av Ja till Liv! – Liv Strömquists ABC.

 

Vilken bok borde alla få i ett paket?

Alla, vet jag inte, men jag tycker fortfarande att alla tjejer borde läsa Fittstim (av Belinda Olsson, Brita Zilg, Linda Norrman Skugge), även om den är gammal och slutsåld. Den förtjänar ett tilltryck. Och alla som har med barn att göra borde få Ge ditt barn 100 möjligheter Istället för två! – om genusfällor och genuskrux i vardagen (av Kristina Henkel och Marie Tomicic).

 

Vilken känd person vill du ge en bok i julklapp och vad får han eller hon?

Jag skulle vilja ge alla världens ledare en bok som får dem att verkligen ta miljön och den globala uppvärmningen på allvar och seriöst börja prioritera lösningar för att ge våra barn en framtid. Kanske Al Gores En obekväm sanning: om den globala uppvärmningen och vad vi kan göra åt den.

 

Ett stort tack till dig Helén! Inte konstigt att jag gillar många av Sekwas böcker då jg märker på dina andra boktips att vi har väldigt lik smak. Jag hoppas att du får mycket lästid i julklapp. Det ska jag också önska mig faktiskt!

2 reaktioner på ”Lucka nummer 11 Helén Enqvist”

  1. Bättre sent än aldrig …?
    Tack själv för att jag fick komma till tals! Jättekul att vi har lika boksmak. Vilket ambitiöst projekt du har gjort med din kalender! Det är kul att läsa alla bidragen. Jag önskar dig mycket lästid och en riktigt god jul!
    /Helén

    1. Det har slunkit ner en del böcker från sekwa både i klappar till andra och konstigt nog några till mig själv också när julbokspaket har beställts. Kul att du ville vara med, jag är hemskt glad att så många ställt upp. God Jul igen!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d