En främling i familjen

Du kommer aldrig att få det du vill.
Inte förrän du vet vad det är du vill.
Du vill egentligen inte det du vill.
Du vill ha det du inte kan få. Du vill
det besinningslöst. Det du tror du vill
är inte alls det du egentligen vill.
Du måste reda ut vad det är du vill,
och vad det verkligen är när man vill.

 

Ali Smith är med på min boktolvelista och jag hade på känn att hon skulle vara en författare i min smak. Jag är allt du drömt var verkligen en läsupplevelse utöver det vanliga. Smith leker med språket och formen för en roman. Jag gillar det skarpt, men kan tänka mig att många kan gå vilse.

Ännu en gåtfull kvinna är huvudpersonen i en bok jag läser. Det har blivit många den senaste tiden. Kvinnan heter Amber och dyker upp i familjen Smarts hyrda sommarhus då hennes bil gått sönder. Hon möter en familj i sönderfall och egentligen får vi inte veta så mycket om henne, mer än att hon sätter en boll i rullning som kommer att ställa till det en hel del.

Vi får lära känna familjen både genom Ambers och författarens ögon. Pappa Michael som undervisar, handleder och knullar studenter, mamma Eva som skriver böcker som är både historiska och skönlitterära och dessutom saknar sin Adam, sonen Magnus som blir Ambers förtrogne och dottern Astrid som älskar Amber, men hatar i princip allt annat. De tillbringar sommaren i ett sommarhus, med tillhörande städerska och försöker leka familj. Amber stannar i flera veckor och kanske har hon någonting med sönderfallet att göra, eller så klarar familjen Smart det helt på egen hand.

Det är ingen omedelbar kärlek mellan mig och Ali Smith. Först tycker jag bara att hon skriver onödigt omständligt och snurrigt. Sedan dras jag med i virvlarna och blir mer och mer förälskad. Det är så snyggt och samtidigt inte alls ytligt. Mitt i berättelsen finns ett diktavsnitt som jag verkligen älskar. Texten i början av inledningen är taget från detta.  Jag tycker också om det tvetydiga i historien och det faktum att min tolkning av slutet kanske inte alls är din.

Jag är glad att jag äntligen tar mig tid att läsa något av Ali Smith och vill definitivt läsa mer av henne. Guardians guide kan vara en hjälp i min fortsatta läsning av denna annorlunda och mycket begåvade författare. Kanske får jag läsa hennes There but for the på engelska, eller hoppas att den ges ut på svenska.

5 reaktioner på ”En främling i familjen”

  1. Ja, vilken främling Amber var!… Läste boken för några år sedan och fick ”samma” känsla som du, det var virrigt i början, fick inget grep om handlingen och Amber alls men ju mer jag läste desto mer kom jag familjen närmre. Men likväl fick jag inget grepp om Amber, hon var som sand i handen, finkorning och svår att hålla kvar.

    Tyvärr blev det inte mycket mer läsning av Ali Smith, fastän jag d och då tänker tillbaks på ”Jag är allt du drömt”. Kanske någon gång i framtiden…?

  2. Åhhh, jag hade ju lovat mig själv att jag skulle läsa fler böcker av henne eftersom jag tycke hon är så bra! Tack för påminnelsen!!!

    1. Det händer så himla ofta att jag hylllar en författare och sedan inte läser något mer av honom eller henne på flera år. Konstigt egentligen!

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: