Att köpa eller inte köpa?

Jag har faktiskt tagit det relativt lugnt med bokköpandet de senaste månaderna och förutom ett litet snedsprång har jag varit helt bokköpsfri en dryg månad. Kanske skulle vi bokberoende få märken när vi inte köper böcker, istället för när vi läser böcker. Kanske ingenting en bokhandel vill sponsra direkt.

Tanken är att jag ska fortsätta ta det lite lugnt med shoppandet. Med e-böcker klarar jag mig dessutom utan biblioteksavgifter och sparar in ännu några kronor. Egentligen handlar det dock inte om böcker, utan om avsaknaden av plats här hemma. En rejäl utrensning behövs definitivt och färre böcker måste dessutom komma över tröskeln.

De enda böcker jag egentligen skulle behöva köpa är de engelska, då biblioteken sällan har ett bra utbud och recensionsexemplar alltid är svenska. Köper jag då e-böcker tar de ingen plats.

Jag lovar inte något galet köpstopp som Ord och inga visor, men visst har Jessica en poäng i att det skulle funka att bara läsa böcker från min hylla med olästa sådana. Det står säkert hundra böcker där. Minst. Första steget är kanske att jag gör mig av med de böcker som står där, men som jag troligen aldrig kommer att läsa.

I och med Boktolvan har jag läst en del hyllvärmare, men det bör och ska bli fler. Jessicas projekt Kill hyllvärmare passar därför bra. Kanske skulle kolla lite mer noga och göra en lista. Listor är alltid bra. Håller med Jessica om att en bok bör ha stått i hyllan ett bra tag innan de kan kallas hyllvärmare.

2 reaktioner på ”Att köpa eller inte köpa?”

  1. Jag har faktiskt gruvat mig lite och tänkt att blotta TANKEN på att jag ska ha köpstopp i ett år kommer göra köpsuget större än någonsin. Samtidigt så får jag skylla mig själv som så hejdlöst har samlat på mig hundratals böcker de senaste åren… Kul att du är på litegrann iaf och ännu roligare att du är på projekt Kill hyllvärmare (som i grunden är en idé från bokbiten, för att ge rätt person credd :)). Fast nu känner jag mig inte direkt sugen på Linn Ullmans ”ett välsignat barn”. Men det är ju bara för att jag har ägt den i säkert tre år, utan att läsa den. Lycka till så peppar vi varandra på vägen!

  2. Jag har i princip slutat att köpa böcker, om det inte gäller favoriter. Detta eftersom jag sällan läser om en bok flera gånger, de tar upp en massa plats och samlar damm, ”sliter” på miljön samt kostar en hel del pengar för en fattig student. Fast ibland kan jag inte hålla mig från att köpa ifall det är en bok jag verkligen längtar efter, men som tio personer redan reserverat på bibblan.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: