Hur står det till med läsningen?

Vi köper färre böcker i Sverige, en försäljningsminskning på 12% hittills i år och en nedåtgående trend sedan 2008. Lite uppåt för e-böcker och deckare, men i övrigt dystra siffror för bokbranschen. Det gäller dock att ha i bakhuvudet att det säljs betydligt mer böcker nu än innan bokmomsen sänktes 2001.

Är det, som Jens Liljestrand skriver, att läsandet håller på att bli lika ovanligt och exotiskt för ungdomar som en operaföreställning? Det hoppas jag inte, men visst finns det många som aldrig läser böcker. Samtidigt är det frågan vad det betyder att aldrig eller sällan läsa en bok. Min pappa till exempel läser väldigt sällan böcker. Istället läser han ett flertal dagstidningar och en hel del annan media, vilket gör att han är en av de mest allmänbildade personer jag känner. Vi vet inte om unga som ratar böcker ratar all god information. Det som är synd är om de helt missar de världar som litteraturen erbjuder.

Håkan Lindgren skriver i en replik till Liljestrand att oron är obefogad då svenskar läser mer än de flesta i Europa. I en undersökning uppger 80% av svenskarna att de läst en bok de senaste året, vilket gör att vi hamnar i topp framför Finland, Tjeckien och Estland. Han menar också att andra kulturella företeelser som film och konserter snarare ökar intresset för kultur och därmed även läsning och utgör alltså inget hot mot läsandet. På samma sätt är många flitiga internetanvändare också flitiga läsare, något som vi bokbloggare helt klart är levande bevis för.

Jag undrar också hur utlåningen på våra bibliotek ser ut. Det är så väldigt smidigt att låna e-böcker att jag inte riktigt har skapat ett behov av att köpa dem ännu. Det är också väldigt mycket billigare att låna nya, inbundna böcker än att köpa dem. Jag har också bytt en hel del böcker de senaste åren, vilket betyder att jag får böcker jag annars hade köpt.

Så hur står det egentligen till med läsningen? För att få veta det måste vi mäta fler saker.

 

6 reaktioner på ”Hur står det till med läsningen?”

 1. Jag får det faktiskt inte att gå ihop. Hur kan ett land som ligger i topp när det gäller läsning sälja så lite böcker? Hur ser bibliotek ut i andra länder (jag vet faktiskt inte..!)? Kanske är vi väldigt bortskämda här, eftersom vi kan låna gratis och enkelt. Jag lånar i alla fall hellre än köper. Och e-böcker ska det nog mycket till för att jag ska betala för(!).

  1. Frågan är hur lite eller mycket som säljs per person egentligen? Vi ska nog vara väldigt glada för våra bibliotek, men jag har visserligen inte mycket att jämföra med.

 2. Jag hoppas att många barn och unga hittar till böckernas värld. Det finns ju iaf väldigt mycket böcker att välja på nu jämfört med när jag växte upp. Förskolan/Skolan har en viktig roll för läsvanan och där tror jag på att läsa mycket, mycket och presentera läsandet av skönlitteratur som ngt viktigt. Läsande ger läsande och om 80% av befolkningen säger att de läser minst en bok per år så är det väl inte så illa?
  Försäljningssiffror är nog ett trubbigt verktyg att mäta öl
  läsning med, det känns som att det blivit en ekotrend att t ex byta böcker mer, fler köper på loppis osv Nedladdning av både vanliga och ljudböcker är väl inte heller helt ovanligt…

 3. Jag gör mitt bästa på jobbet för att få eleverna att läsa. Om de inte gör det frivilligt så tvingar jag dem 🙂 Det ingår både i den nya och gamla kursplaner att de ska läsa så jag har inga betänkligheter när det gäller tvingandet. Dessutom kan det bli väldigt intressanta boksamtal efteråt. Ibland är det dessutom någon som var högst motvillig i början som sedan visade sig gilla boken. Tyvärr har jag ingen aning om de fortsätter att läsa efter att de gått ut nian, jag hoppas att någon gör det.

  Även jag tror att fler byter böcker, hittar billigt på loppisar och lånar böcker istället för att köpa nya. Om jag inte minns fel så har mitt biblioteks antal lån per år gått upp så jag hoppas att det är fler som läser. Man kan ju inte bara basera läsmätningar på antal sålda böcker.

  1. Håller med, i skolan ska det läsas! Det gäller bara att göra det så att de inte avskräcks för all framtid, men boksamtal brukar göra susen. Hoppas att du har rätt i att bibliotekslånen ökar, det vore sorgligt om läsningen minskade.

   1. Boksamtalen är enligt min erfarenhet något man måste jobba in, efter några gånger vet de vad det går ut på och då brukar det bli riktigt bra.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: