Bokgeografi Turkiet

Jag var helt säker på att vi redan varit i Turkiet på vår resa, men det hade vi tydligen inte. Hög tid att dra dit alltså. Vi var där sommaren 2007 och hade två härliga veckor. Jag åker gärna tillbaka och denna gång mer ”på riktigt” och inte bara en hotellsemester med två små barn. Istanbul skulle jag till exempel gärna besöka.

1. Berätta om en bok du läst som utspelar sig i Turkiet eller är skriven av en författare med anknytning dit.

Jag har bara läst första boken av Barbara Nadel om den buttre, storrökande kommissarien Çetin Ikmen. Belassars dotter heter den, utspelar sig i Istanbul och är riktigt bra. Borde alltså läsa mer om honom helt klart.

2. Berätta om en författare som på något sätt har anknytning till Turkiet. Var så långsökt som du vill, men motivera gärna ditt val.

Jag har bara läst Låt tistlarna brinna av Yasar Kemal, men det är en  bok som stannat kvar. Andra delen hade vi hemma, men det räckte att maken läste den för att den skulle falla ihop i sina beståndsdelar. Får med andra ord dra till biblioteket och låna den istället.

3. Berätta om en bok av en författare som anknyter till Turkiet, som du inte läst, men är nyfiken på.

Jag har inte läst något av Orhan Pamuk ännu. Det är dock en författare jag både vill och borde läsa något av. Mest lockar Snö som verkar vara något av en älska- eller hatabok. Är det en bra bok att börja med, eller finns det bättre?

 

Nu är det din tur. Svara i en kommentar eller i din blogg. Lämna en kommentar och/eller länka hit så att vi alla kan hitta till ditt inlägg.

7 reaktioner på ”Bokgeografi Turkiet”

  1. Ja, det är ju alltid svårt att sia om vem som skulle höra till älska- respektive hata-falangen. Själv tillhör jag ingendera; jag tycker att Snö är klart läsvärd, men inget mästerverk. Jag (och Horace!) röstar i stället på Den Svarta Boken, som typiskt nog också verkar ligga i älska-eller-hata-bingen. Så det här blev du knappast klokare av.

  2. Turkiet är ett underskattat litteraturland, själv är jag mycket förtjust i både Nadel, Kemal och Pamuk. Har precis inhandlat ”The Forty Rules of Love” av Elif Shafak i Bokus flyttrea. Den ser jag fram emot att läsa härnäst …

  3. Tycker att det var en lätt fråga! Jag röstar för ”Svarta boken” och därefter ”Det tysta huset”, ”Den vita borgen” och ”Det nya livet” långt före ”Snö”. Visst var ”Snö” bra men jag tycker som Johannes, det är inget mästerverk. Varför ”Svarta boken”? Läs den så kommer du förstå. Jag själv avslutade boken med frågan ”Vem är vem?”.

  4. Jag fick inte ihop någon bokgeografi denna vecka men väl två dåliga samveten… Jättespännande land med författare som jag läst mycket litet av. Hoppas på många tips!

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: