Några lysande ungdomsböcker

Jag betar av Lyrans bästalista steg för steg och idag har turen kommit till ungdomsböckerna. Den bästa, eller snarare de bästa, för att bara välja en är självklart helt omöjligt. Det finns ungdomsböcker som jag läste och älskade som ung. Böcker som jag läste om och om igen tills jag nästan kunde dem utantill. Sedan finns det böcker skrivna för unga som jag älskat som vuxen. Jag tycker att alla vuxna skulle läsa en ungdomsbok lite då och då. Risken är annars att vi missar en hel rad pärlor.

Som ung absolut älskade jag Godnatt Mister Tom av Michelle Magorian. En fantastisk bok om Will som kommer till den bistre Mister Tom som krigsbarn under andra världskriget. Få böcker har berört mig så mycket och jag läser om den ibland fortfarande.

Nyare, men minst lika fina är Sonya Sones prosalyrikböcker What my mother doesn’t know och What my girlfriend doesn’t know. I böckerna berättar först Sophie och därefter Robin om hur de blir tillsammans mot alla odds och vad som händer sedan.

Vilken är din favorit bland ungdomsböcker?

 

10 reaktioner på ”Några lysande ungdomsböcker”

 1. Godnatt mister Tom är underbar tycker jag, de elever som jag har tvingat läsa den har för det mesta också tyckt om den. Sonya Sones böcker gillar jag också.

  Överlag så finns det ju massor med bra ungdomsböcker, Katarina von Bredow, Joyce Carol Oates, Peter Pohl, Mats Wahl.

 2. Godnatt Mister Tom är helt fantastisk! Jag har läst den många gånger, och jag kan också rekommendera Hemlängtan av samma författare.

 3. Michelle Magorian är riktigt bra, har läst någon som utspelar sig en kuststad med en segelbåt, en kille och en tjej. Minns dock inte alls vad den heter men den var bra.

 4. Jag gillar JC Oates mycket som ungdomsförfattare. Allra mest kanske Vilda gröna ögon men Stor i käften, Snygg och
  Efter kraschen tog jag mig samman, bredde ut mina vingar och flög iväg är också riktigt bra. Jenny Jägerfeldt har jag upptäckt de senaste året. Också bra!

  1. Har faktiskt inte läst någon ungdomsbok av Oates. Tid att ändra på det låter det som. Jenny Jägerfeldts senaste ligger i bibliotekshögen och väntar. Måste bara läsa ut Sorgesång först. Det går tyvärr lite trögt.

 5. Åh, Godnatt Mr Tom är så fin! Hade tur och hittade den i en second hand för flera år sedan – läste den när jag gick i skolan minns jag.

 6. Godnatt Mr Tom är också min stora favorit och som lånade gång på gång på biblioteket som barn och som jag sen köpte i vuxen ålder. Men jag gillar alla Michelle Magorians böcker och även Cynthia Voigts böcker. Fast där är favoritboken Solo för gitarr. Annars var även Enid Blyton en stor favorit (när jag var lite yngre) och där var favoritserierna Mysterieböckerna och Cirkus Galliano.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: