Riktigt roliga små simmare

Grabbarna O skrattade gott åt de roliga och personliga spermierna med olika hattar som simmade så snabbt mot ägget att hattarna flög åt alla håll första gången de bläddrade i boken. Faktum är att de skrattade lika mycket andra gången och tredje också faktiskt. Nu har vi läst charmiga Spermie plus ägg är lika med bebis av Jenny Wik flera gånger och den är precis lagom. Lagom tydlig, lagom detaljerad och ganska passande för barn i mina ungars ålder (4-6 år) då de första frågorna börjar komma.

Historien inleds med att konstatera att vi som läser boken är vinnare då vi faktiskt finns till. Att just den spermie som skulle bli en del av oss träffade precis det ägget som bar på just de arvsanlag som gjort oss till just de vi är. Wik har rätt i att det kan vara något att tänka på i deppiga stunder.

Visst finns det en naken mamma och en naken pappa på nästa uppslag, men det är verkligen så oskyldigt som det kan bli. Snoppar och snippor, inte något mer utmanande än så. Inga långa förklaringar till hur spermier egentligen når mamman och det kan man väl få förklara själv så detaljerat man vill för sina barn. Jag tycker att det är bra att bilderna lämnar till föräldrarna att avgöra hur mycket de vill förklara för sina barn just nu. Trots att jag inte alls tycker att det är jobbigt eller konstigt att prata om hur barn blir till tycker jag att detaljerna kan vänta tills ungarna blir lite äldre än vad mina är.

Istället blir det fokus på de stornästa spermierna med mössor, hattar, rosa hår, basker, grönt hår och allt annat möjligt och omöjligt. De verkar rätt virriga och simmar inte riktigt åt samma håll. In i livmodern kommer i alla fall några och de verkar rätt både nyfikna och förvirrade i denna nya situation.

De laddar för en farlig simtur mot ägget som syns som en hägring vid horisonten. När de väl når fram ”blir de som tokiga” och börjar kämpa sig in i ägget. Det är nu deras huvudbonader flyger åt alla håll och kanter. Knappast realistiskt, men härligt avdramatiserat och riktigt spännande. Vem ska egentligen vinna?

När ägget väl är befruktat börjar en ännu mer spännande fas i berättelsen. Cellerna delar sig och snart börjar det likna först en grodd, sedan en liten dinosaurie, ett monster oxh slutligen en bebis. Allt tolkat av grabbarna O. De tyckte dock att det var lite löjligt att maten svävade runt moderkakan utan att vara varken tillagad eller delad. Så är det ju inte i verkligheten, det vet ju alla. Spermier i tropikhjälm störde dem alltså inte, men det här var väl tokigt. Lustiga ungar.

Spermie plus ägg är lika med bebis är helt ny och släpptes i torsdags. Det är Jenny Wiks barnboksdebut och hon står för både text och de fantastiska bilderna. Jag och grabbarna O rekommenderar den varmt. Det är spännande att titta på bebisarna som växer i magen och prata om hur man själv var som bebis. Det här är en bok som redan har genererat många trevliga läs- och pratstunder.

 

Recensionsexemplar från Kabusa Böcker.

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: