Vad hände egentligen?

Nu var det ett tag sedan jag såg Black Swan, men jag kan omöjligen släppa den. En så totalt annorlunda och gripande film det var. Fruktansvärt läskig och väldigt förvirrande. Nina är balettdansör och kanske ska hon bli den nya stjärnan efter det att Beth blivit för gammal. Beth spelas av Winona Ryder, som gör en liten men mycket bra roll. Nina är lite väl fascinerad av henne inledningsvis och visst vill hon också ta hennes plats.

Första uppsättningen med den nya primadonnan blir Svansjön och Nina tror sig bli den perfekta vita svanen, något som den konstnärlige ledaren Tomas också är säker på. Frågan är dock om hon fixar att dansa rollen som den svarta svanen. Nina är duktig, men strävar alltid efter perfektion snarare än passion. Nya dansaren Lily har dock passionen och konkurrerar helt klart om rollen.

Historien utspelar sig till stor del i Ninas huvud. Vi får följa hennes väg mot drömrollen och kanske en undergång. Jag är osäker på vad som egentligen händer och det är vad som gör den här filmen så himla obehaglig. Vi bjuds in i en sjuk persons huvud och vet inte riktigt vad som är sant och inte.

Vi vet att Nina lever under extrem press. Vi vet att hennes mamma lever genom henne. Vi vet att Lily är en vän och samtidigt en fiende. Vi vet att Tomas är något av ett svin, men trots allt den som kan uppfylla Ninas dröm. Vi vet att detta är något vi aldrig sett på film förut.

Nathalie Portman är helt galet bra i rollen som Nina och hennes Oscar är definitivt välförtjänt. Jag tycker definitivt att ni ska se henne i denna fantastiska film.

5 reaktioner på ”Vad hände egentligen?”

  1. Jag kan bara hålla med. Jag tyckte den här var outstanding bra, faktiskt. Så skönt med en film som förutsätter att den har en intelligent publik som faktiskt vill tänka lite själva.

  2. Ja, den var precis så som du beskriver den.. Det var så oerhört skickligt skildrat, detta möte mellan det inre och yttre. Fortfarande vet jag inte vad som egentligen hände – hur mycket som var en dubbelexponering av Nina som den svarta/vita. Tänk om t ex Lily också var ett fantasifoster? Och det svarta bara inom Nina själv. Det lär dröja innan jag ser den igen, men den skulle vara intressant att se igen. Måste hämta andan ordentligt först…

    1. Lily ja, det var lurigt kring henne. Mördad blev hon ju inte bokstavligen i alla fall, men vad var det egentligen som hände? Och mamman, vad gjorde hon egentligen? Grymt coolt att det inte går att vara säker.

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: