Mina svar på A

Dags för en ny alfabetsutmaning. Idag handlar frågorna om bokstaven A. Det här är mina svar. Häng på du också!

1. Först ut är fem ord på A slumpvis utvalda ur den eminenta SAOL. Kombinera ett eller fler ord och associera till en titel. Du får vara precis hur långsökt du vill, men förklara hur du tänker. Fem ord till en titel är målet antar jag, eller kanske behöver du fem titlar för att använda de fem orden, eller så skiter du i att använda dem alla. Gör som du vill, syftet är att tipsa om böcker eller hur?

Avsätta

Aldrig

And

Analfabet

Avec

Dags att börja fundera. Vilka böcker poppar upp i huvudet?

Ja du, om jag hade varit smart skulle jag ha fuskat med orden för det står rätt still. En titel kommer jag på, men den associerar jag egentligen bara till tre ord och jag har bara sett filmen, inte läst boken. Men jag får nöja mig med det. Orden är avsätta, analfabet och aldrig. Boken är Slumdog millionaire av Vikas Swarup. I skrivandets stund vet jag inte ens om huvudpersonen var analfabet, men outbildad var han helt klart, han var också en person som man aldrig trodde skulle vinna frågesporten och som det var omöjligt att avsätta. Långsökt helt klart, men så får det bli.

Återstår and och avec. Jag låter den stackars anden bli engelsk och min titel blir då Man and Boy av Tony Parsons där huvudpersonen inledningsvis dricker allt han får tag på, säkerligen även avec.

Phu!

2. Fråga två handlar om att presentera en fiktiv karaktär från böckernas värld. För- eller efternamn på A gäller denna vecka.

Fiktiv karaktär på A. Då väljer jag faktiskt Agnes i Tänk om det där är jag av Johanna Lindbäck, som jag och mina elever har bokprat om just nu. Jag känner igen mig mycket i hennes osäkerhet och den ständiga oron för vad alla andra egentligen tycker om henne, som om alla andra inte har fullt upp med att tänka på sig själva. Den oron har gått över (nästan i alla fall) men i tonåren var den massiv.

3. Jag hade nöjet att ha många bokhyllor att botanisera i som liten och i gammelmormors och gammelmorfars bokhylla fanns det en massa arbetarlitteratur från första delen av 1900-talet.

Vilken bok med arbetarfokus är din favorit?

Mina favoriter var Mor gifter sig av Moa Martinsson och Bara en mor av Ivar Lo Johansson. Den senare fick jag från hyllan hos mormor och morfar. Båda är så dubbla och jag tyckte verkligen om dem. De tillhör dock inte de böcker som jag återvänt till. Konstigt egentligen.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: