I’m coming to find you…

Bokbabbel lovade att det här skulle vara en bra bok och det stämde! Sister av Rosamund Lupton är en annorlunda kriminalroman som handlar mycket om relationen mellan de två systrarna Beatrice och Tess. Historien tar sin början då Bea får ett samtal från sin mor som berättar att hennes lillasyster Tess är borta. Ingen har sett henne på flera dagar och nu börjar det kännas olustigt. Polisen är inte speciellt oroliga då Tess är konststudent och bara 21 år gammal. Alla vet väl hur unga studenter beter beter sig?

Just fördomarna om vem Tess borde vara gör att utredningen blir minst sagt hafsig. Beatrice bestämmer sig därför för att undersöka allt som hon tycker är märkligt. Och många saker är rejält märkliga med den här historien. Bea lämnar därför sitt inrutade, bekväma och ofarliga liv i USA för att bosätta sig i systerns slitna lägenhet i London. På köpet får hon nya vänner och många nya kunskaper om sin syster. Viktigast är kanske att hon lär sig mycket om sig själv, omvärderar sitt liv och faktiskt inser att hon känner sin syster bra mycket bättre än de fördomsfulla poliserna.

Beatrice accepterar inte att Tess är borta och köper definitivt inte polisens teorier. Till slut ger hennes fästman upp och drar tillbaka till USA utan henne. I sin jakt på sanningen får Beatrice också veta en hel del om Xavier, sonen Tess födde och miste några dagar innan hon försvann. Det som plågar Beatrice mest är att hennes syster inte kontaktade hennes varken innan eller efter förlossningen.

Berättelsen har två perspektiv. Dels ett nutida där vi får veta att det snart ska bli en rättegång kring Tess fall och att det finns en man som står inför rätta för att ha skadat henne. Beatrice berättar därför hela historien, från det första telefonsamtalet, genom hela den undersökning hon gjort fram tills nu då hennes vittnesmål kommer att ha en viktig roll i den stundade rättegången. Hennes tankar och berättelser är det andra perspektivet.

Mr Wright är den sympatiska man som tålmodigt lyssnar till henne, trots att hon ibland inte orkar och faktiskt tuppar av ibland. Hon berättar samtidigt för sin syster och talar till henne om allt hon lärt sig och allt hon ångrar. Det är inte bara spännande att få  veta vad som hänt Tess, utan också vad Beatrice råkat ut för då hon helt klart är mycket illa däran.

Jag tycker mycket om Sister då den är både gripande, spännande och definitivt väldigt välskriven. Allt är väl hopknutet ända fram till den oväntade upplösningen. En bok som jag tror skulle vara bra att läsa i en bokcirkel då det finns mycket att diskutera inte minst kring etik och moral, men självklart också vänskap och systerskap. Beatrice och Tess är verkligen så olika som två systrar kan vara vid första anblick, men under historiens gång märks fler och fler likheter mellan dem och dessutom en hel del som storasyster faktiskt kan lära sig av sin lute flummigare syster som tillåter sig själv att njuta av livet. Alla verkar gilla Tess.

I slutet av den upplaga jag läste fanns till och med frågor att diskutera på en bokcirkel om boken. Bra frågor, men vänta med att läsa dem tills du läst ut boken. Rosamund Luptons andra bok verkar vara på gång senare i vår. Den ska jag definitivt läsa!

2 reaktioner på ”I’m coming to find you…”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: