Det krävs allt en serie

Nu när jag är tillbaka på plats i soffan blir det till att skriva jerkor igen. Den här veckan undrar Annika om vem som är vår litterära favoritkaraktär. För att en karaktär ska bli en riktig favorit krävs några böcker. Många fantastiska personer dyker upp även i enskilda böcker, men de är så mycket svårare att hålla kvar i minnet.

Min barndoms hjältinnor finns så klart, men barndomens böcker får stå tillbaka den här gången. Inte riktigt förresten då jag inte var mer än 11 eller 12 då jag läste om min favorit för första gången. Den jag valt är Emelie i Per Anders Fogelströms Stadserie. Vi är inte alls lika jag och hon, men vi skulle kunna bli bra vänner. Hon skulle kunna lugna mig och jag få fart på henne. Lite som hennes förhållande med Jenny fungerar. Inte för att jag är lik Jenny heller, men ni fattar.

Emelie är Hennings favorit. En tyst och smart tjej som tar hand om andra mer än hon tar hand om sig själv. Hon är kär i Rudolf, men han gifter sig med hennes syster. Den pigga och glada i motsats till den Emelie är. Istället fokuserar hon på sitt arbete och blir slutligen väldigt uppskattad. Jag älskar avsnittet då hon paketerar tvålar på världsutställningen.

Emelie gifter sig aldrig och får aldrig barn. Hon fungerar dock som mor för Gunnar och ofta även för Maj. Hennes syskonbarn får en faster som är mycket mer än så. Fogelström tecknar ett varmt och kärleksfullt porträtt av en stark kvinna.

Ännu en gång känner jag en längtan efter att läsa om dessa underbara böcker. Måste verkligen göra det nu.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: