Ett argument att fundera över

Jag är riktigt kass på att sluta läsa dåliga böcker. Istället plågar jag mig igenom dem medan jag suckar, svär och räknar kvarvarande sidor. Som tur är händer det sällan att jag stöter på en riktigt dålig bok, men när det händer borde det väl inte vara så svårt att bara sluta läsa. Skita i den tråkiga samling sidor som tar den lästid jag hade kunnat ägna bättre böcker.

Bodil Malmsten skriver så här och lyckas näsan övertyga mig om att dåliga läsupplevelser är till för att brytas:

Du går in i en bok som i ett okänt hus. Försiktigt. Avvaktande.

Du är inte hemma hos dig nu, du är hos någon annan.

Någon som inte är du, som inte är som du.

Du behöver upplysning, vägledning, stöd för att ta dig in. Får du inte det, blir lämnad i farstun, på trappan, vill författaren inte ta emot dig, är det bara att sparka in dörren.

Eller smälla igen pärmarna och gå till en annan bok.

ur Hör bara hur ditt hjärta bultar i mig

8 reaktioner på ”Ett argument att fundera över”

  1. Jag ar ocksa valdigt, valdigt dalig pa det. Precis som du sa hander det sallan att boken verkligen ar urdalig, men sisadar halvtaskig som gor att jag hela tiden funderar pa om ”den bliiir nog battre, snart”, fast det blir den ju sallan. Maste verkligen forbattra mig, for det finns ju sa manga bra bocker dar ute, eller hur?

  2. “den bliiir nog battre, snart” känner jag igen.=) Jag har verkligen bröjat kämpa med att säga åt mig själv att sluta läsa böcker jag inte gillar. Jag gör det ibland ändå, men har blivit bättre. Idag, t ex, har jag beslutat att lämna boken jag höll på med för att läsa något jag förhoppningsvis gillar bättre. Men det är ju inte lätt. På något skruvat sätt tänker jag att den första ”halvan” jag läst ju är helt meningslös om jag inte läser hela boken. Hur logiskt är det?? Bättre att inte läsa ÄNNU mer jag inte gillar, väl då??

  3. Jag hade också stora problem med det här för något år sedan men plötsligt en dag tog jag mig samman och vägrade tillåta mig att fortsätta läsa en dålig bok för att i stället lämna plats åt böcker som faktiskt ger mig någonting. Om jag börjar läsa en bok som känns ”så där” så kan jag ge den ex antal kapitel och om det inte har hänt någonting tills dess, eller det inte finns en karaktär som jag finner intressant eller som jag inte kan känna sympati etc för, då stänger jag igen boken och hugger tag i en annan. Nemas problemas! Livet är för kort för att ödsla tid på dåliga böcker!

    Nina: Jag läste det andra könet (fast på tyska) när jag pluggade för något år sedan. Om du inte gillar vad du har läst efter halva boken så lär du inte gilla fortsättningen heller. Lägg ner och tillåt dig att hitta en bok som du verkligen VILL läsa. Det är värt det, jag lovar 🙂

  4. Också jättedålig, men det är såå många gånger som boken faktiskt tagit sig under den sista fjärdedelen. Och då undrar jag lite om det inte kanske var värt det ändå. Det känns så med den senaste jag läser The road home av Rose Tremain. Den hade bara en väldigt lång välkomsthall 😉

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: