När kvinnan inte räknas

I boken 40 piskrapp för ett par byxor berättar den sudanesiska journalisten Lubna Ahmad Al-Hussein om sin kamp för frihet.  Tillsammans med 14 andra kvinnor blev hon 2009 arresterad av sedlighetspolisen av en enda anledning -hon bar ett par byxor. Som kvinna i Sudan har du stora krav på dig att leva exakt så som landets orimliga sharialagar kräver. På männen ställs inte alls samma krav. Sedan president Omar al-Bashirs statskupp 1989 har Sudan förvandlats från ett land som höll på att utveckla en viss jämställdhet, till en diktatur där sharialagarna blir mer och mer absurda.

Lubna Ahmad Al-Husseins bok börjar med händelsen som kan ge henne 40 piskrapp i straff. Därefter beskriver hon sitt liv som kvinna i Sudan, ett land som varit och är hårt drabbat av krig och konflikter. Vi får sedan följa Lubnas liv genom korta nedslag. Hon utbildar sig, med vissa hinder på vägen, till journalist.

Det är inte så att Lubna Ahmad Al-Hussein är en bitter manshaterska. Hon skyller inte på Sudans manliga befolkning, men hon ifrågasätter starkt den tolkning av islam som landets ledare själva tagit fram. Tolkningar som de flesta skulle säga är helt uppåt väggarna.

Jag känner igen berättelser om hur kvinnor lever ett begränsat liv. En av mina somaliska elever berättade att hon inte ens kunde gå på andra sidan gatan från en pojke. Det var för intimt och då ansågs hon lössläppt. En annan har bara spelat fotboll inomhus (och lyckats bli grymt duktig).

Lubna Ahmad Al-Hussein är journalist och har arbetat inom FN. Det märks på sättet hon skriver. Jag skulle här vilja tillägga ett tyvärr. Det opersonliga och kortfattade språket gör nämligen att jag inte grips så mycket av den här historien som jag borde. Allt är så sakligt beskrivet att jag har svårt att engageras helt. Dessutom inser jag att mina kunskaper om Sudan är pinsamt dåliga, vilket säkert bidrar till att läsningen försvåras.

Lubna är en så fantastiskt fascinerande och modig kvinna och hennes historia borde spridas till alla. Vi behöver nämligen få perspektiv på våra egna liv och inse att världen behöver förändras. Historien är bra och viktig det råder det ingen tvekan om. Jag önskar dock att den hade förpackats lite bättre. Oavsett språket tycker jag dock att du ska läsa den här boken.

Läs mer om vad som egentligen hände här och här.

1 reaktion på ”När kvinnan inte räknas”

Kommentarer är stängda.

Rulla till toppen
%d bloggare gillar detta: