Det finns inga gratisluncher

Eller, det kanske det gör?

Flera av mina elever har uppmärksammat En lat jävels guide till MVG i alla ämnen av Douglas Berglund, utgiven av Frank förlag. De är definitivt inte ensamma, då boken är slut på förlaget.

Hur får man egentligen MVG i alla ämnen och går det att vara en lat jävel samtidigt? I många ämnen, men vem är bra i alla? Går det att vara lat och toppstudent? Definitivt. Tyvärr skulle man kanske kunna säga, för visst är det frustrerande även för mig som lärare att vissa får till ett MVG utan märkbar ansträngning, medan andra jobbar ihjäl sig utan att någonsin nå dit.

Det fanns inte MVG när den här gamla tanten gick i skolan, men jag tillhörde dem som fixade hyfsade betyg ganska enkelt. Däremot var jag aldrig exceptionell och skulle kanske behövt Douglas bok. I grundskolan var jag nog för tyst och i gymnasiet för arg dessutom. Ingen av ytterligheterna funkar speciellt bra och ska man välja strategi är nog tyvärr den blyga att föredra. Nu menar jag inte att arga elever aldrig får MVG eller att jag på något sätt sätter betyg på deras lynne, men faktum är att det är svårt att vara arg på allt och alla och samtidigt hinna lära sig det som behövs. Jag lyckades i alla fall inte.

Alltså är det inte bara mina elever, utan faktiskt även jag, som är nyfiken på vilka ess Douglas har i rockärmen. Jag har nämligen, som alltid, svårt att tro på gratisluncher.

4 reaktioner på ”Det finns inga gratisluncher”

  1. Varför är det frustrerande för dig som lärare att ”vissa får till ett MVG utan märkbar ansträngning”? Ska inte betyget vara ett mått på kunskap och inte en belöning för nedlagt arbete?

    Undrar en som gled igenom skolan med höga betyg utan att visa minsta flit eftersom alltsammans var så löjligt enkelt …

    1. Nej, du missförstod mig. Jag gled också igenom, men det som gör mig frustrerad är de elever som kämpar järnet och ändå inte lyckas. De som glider är väl bara att gratulera så länge de har en motor som tar dem vidare!

  2. Den där boken såg jag i en bokhandel för någon helg sedan, och tänkte genast att det måste vara ”En lat jävels version på boken MVG i allt”. Elakt tänkt, eller hur!? 😉

Kommentarer är stängda.

Scroll to Top
%d bloggare gillar detta: